Op twee wielen – Busser

Sportfysio- en manueeltherapeut Huub Busser (57) rekende voor de lol eens uit hoeveel kilometers hij gefietst heeft de afgelopen veertig jaar. Hij kwam uit op zo’n 225.000 km. 

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld Marco Vellinga/DB

04-2015p041b“Tijdens mijn studie fietste ik altijd al en woon-werkverkeer gaat ook steevast met de fiets. Nu fiets ik 30 km per dag op mijn toerfiets van Huissen naar mijn praktijk in Velp. Vanuit mijn vak motiveer ik mensen om te bewegen. Dat is ontzettend belangrijk. Dus doe ik het zelf ook. Ik fiets om te bewegen maar ook voor mijn plezier. Ik ben lekker buiten, maak mijn hoofd leeg en doe ook nog iets goeds voor het milieu. En de fiets heeft nog een voordeel, ik ben altijd op tijd op mijn werk. Als er een verkeersinfarct is, heb ik daar geen last van.

‘Het voordeel is dat ik altijd op tijd op mijn werk benl’

Regen zegt mij niets, het weer is voor mij niet bepalend. En uit onderzoek blijkt dat wanneer je elke dag op dezelfde tijd naar je werk fietst, je maar een paar keer per jaar een nat pak haalt. Dus die kans is heel klein.

Voor het gezondheidscentrum waar mijn praktijk is gevestigd, heb ik ook een fiets gekocht. Iedereen kan die fiets gebruiken, bijvoorbeeld om een patiënt thuis te bezoeken.

Tijdens de vergaderingen over de nieuwbouw van het gezondheidscentrum, zeven jaar geleden, merkte ik dat alles is gefocust op de auto. Toen ik vroeg waar ik mijn fiets kon parkeren in de ondergrondse parkeergarage, keek men mij vreemd aan. Maar je begrijpt dat ik daar nu toch mijn eigen plek heb.”

Delen