Op twee wielen – Voet

Revalidatiearts Nicole Voet (31) fietst vier keer per week van Renkum naar RMC Groot Klimmendaal in Arnhem. Als puber fietste ze al 30 km per dag naar school en dat bleef ze doen tijdens haar studie.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Marco Vellinga/DB

04-2015p019a“Ik ben altijd sportief geweest, ik heb op hoog niveau de sport vinzwemmen beoefend. Al dat fietsen destijds naar school bezorgde me een berenconditie.

Mijn partner houdt van mountainbiken, maar dat is niets voor mij, ik ben er te onhandig voor. Ik zit liever op een racefiets, dan kan ik zonder problemen rechtuit fietsen. Toen het vinzwemmen geen uitdaging meer was, ben ik met de triatlon begonnen; dat doe ik nu op eredivisieniveau. Daarbij is fietsen mijn sterkste onderdeel. Ook met de mannen kan ik goed meekomen. Dat vinden ze niet altijd leuk, zeker niet wanneer ik ze als kleine vrouw op mijn roze fiets voorbij fiets.

‘Mijn patiënten noemen mij inmiddels de fietsdokter’

Ik wilde eerst sportarts worden. Maar omdat het onderzoek me ook trok en omdat mijn droom – chronische ziekten genezen met beweging – beter past binnen de revalidatiegeneeskunde, begon ik in 2008 een opleiding tot revalidatiearts gecombineerd met een promotie-traject.  Mijn promotieonderzoek gaat over het effect van fietstraining en een actieve levensstijl bij de spierziekte facioscapulohumerale musculaire dystrofie (FSHD). Inmiddels noemen mijn patiënten mij de fietsdokter.

Nu heb ik mijn vriend ook met het triatlonvirus besmet, hij heeft al deelgenomen aan het EK en WK off road triatlon. We hebben ook een mountainbiketandem. Dan mag hij sturen, schakelen en remmen en doe ik waar ik het beste in ben: zo hard mogelijk trappen. En ach, die fiets kon er nog wel bij, inmiddels staan er namelijk
zestien in de garage.”

 

Delen