Parijs – weg van de meute

Stad van de liefde, lichtstad, ultieme klassieker: Parijs. Maar voor wie de Eiffeltoren nu wel gezien heeft, geen zin meer heeft om uren in de rij te staan voor het Louvre en geen genoegen meer wil nemen met middelmatige, dure crêpes: het kan ook anders. 

Tekst: Irene de Bruijne | Beeld: Shutterstock

Wat druk, en oké wat overprized, is de Franse hoofdstad natuurlijk wel. Maar er zijn zeker manieren om een weekend Parijs net wat leuker en origineler te doen. 

Parijs is groot en toeristen helemaal vermijden, is vrijwel onmogelijk, maar het is wél mogelijk enigszins weg te blijven van de meute. De stad barst bijvoorbeeld van de onontdekte musea en heeft echt veel meer te bieden dan die minuscule Mona Lisa. Een paar aanraders: Musée d’Edith Piaf, Musée de la magie, Musée de Cluny en het Phonomuseum.

Bekijk de stad eens van onderen

Als je echt een heel onbekende kant van Parijs wilt zien, bekijk de stad dan eens van onderen. Letterlijk. Er zijn verschillende tours door de catacomben van de stad. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie of als je snel schrikt. Tijdens deze tour loop je door verlaten metrotunnels en kom je langs flink wat skeletten en schedels. 

Als een local

Maar ook boven de grond is een wandeling een fijne manier om de stad te verkennen. Loop bijvoorbeeld langs de Seine en koop bij boekhandel Shakespeare and Company een (Engelstalige) roman over de stad. Haal bij de boulangerie een stokbrood, een stuk kaas bij een lokale delizaak en eventueel een flesje wijn, en zoek een plek bij de rivier. Zo beleef je de stad pas echt als een local. 

Zin in wat meer actie? Slenter door de wijk Le Marais: een wirwar aan leuke straatjes met allerlei boetieks. En wanneer je trek krijgt, haal je de beste falafel van de stad bij L’As du fallafel. 

Een origineel cadeau voor de thuisblijvers (of stiekem voor jezelf) haal je bij de unieke conceptstore Merci. Of ga als een echte Française op in de wereld van Franse skincare. De drukste, maar ook beste en goedkoopste is Citypharma. En heb je na het winkelen toch zin gekregen in die crêpe? Doe jezelf een plezier en haal hem niet bij een van die grimmige kraampjes bij de Eifeltoren. Wandel/step/pak de metro naar de dichtstbijzijnde Breizh Café – ze zitten op meerdere plekken in de stad. Hier maken ze crêpes op basis van boekweitmeel en met een gebakken ei in het midden.

En ten slotte, voor het gevoel dat je Parijs in een vorige eeuw bezoekt: eet bij Bouillon Chartier. Kom heel vroeg of juist laat naar deze uitstekende brasserie, want anders sta je in de rij, maar ook dat is het waard. Denk: lange tafels, uitsluitend mannelijke bediening en een heel uitgebreide, maar eenvoudige klassieke Franse kaart. En het is hier zowaar goedkoop! Alles wat je bestelt, wordt door de ober op het papieren tafelkleed gekrabbeld en aan het eind van de avond wordt op deze manier aan tafel alles bij elkaar opgeteld.

Sluit de avond af met een glas wijn op een verwarmd terras of slenter langzaam naar huis. Dat is een cliché waar je nooit genoeg van krijgt.  

Praktisch & tips

De ideale manier om naar Parijs te reizen, is met de Thalys. Je komt direct in het centrum van de stad aan en de rit duurt maar krap 3,5 uur. Als je ruim op tijd boekt, kun je voor 70 euro retour. 

Eenmaal in de stad reis je makkelijk en snel met de metro. Het metronetwerk van Parijs is enorm en er is altijd een halte in de buurt. Koop losse kaartjes, een kaart voor meerdere dagen of een carnet de dix (tien losse kaartjes − ideaal wanneer je nog niet precies weet hoeveel gebruik je gaat maken van de metro). 

Voor wie liever boven de grond blijft; steppen is het nieuwe fietsen in Parijs. Overal in de stad vind je de kleine stepjes. Bijvoorbeeld van Lime. Download de app op je telefoon en je kunt zien waar ze staan en makkelijk betalen.

Delen