Poten in de klei

interview / Jeroen Mentink is voorzitter van de VvAA-ledenraad

Apotheker Jeroen Mentink is voorzitter van de VvAA-ledenraad. Wat is zijn doel en hoe combineert hij de ledenraad met zijn vele andere activiteiten?

Openbaar apotheker Jeroen Mentink (46) zit in zijn glazen kantoor bij de ingang van Medisch Centrum Borrendamme in Zierikzee. Vanuit zijn stoel heeft hij zicht op de spreekkamer, de wachtruimte, de balies van zijn apotheek en de mensen die het gezondheidscentrum binnenkomen. Regelmatig gaat zijn arm omhoog in een joviale zwaai naar langslopende zorgcollega’s en patiënten.

Enthousiast vertelt Mentink – sinds een paar maanden voorzitter van de VvAA-­ledenraad – over zijn werk. “Zoals we hier in Zeeland zeggen, sta ik vier dagen in de apotheek met mijn poten in de klei. Naast mijn werk als apotheker ben ik voor de afwisseling ook actief in het onderwijs, in besturen en commissies, en houd ik me bezig met de ontwikkeling van multidisciplinaire regionale samenwerking.”

‘We herkennen ons allemaal in de problematiek zoals met de zorgverzekeraars en personeelskrapte’

Vanuit de wetenschappelijke vereniging van zijn beroepsgroep is Mentink bezig met de toekomstige inhoud van zijn vak en het uitdragen van de belangen van zijn beroepsgroep. “Vanwege alle veranderingen in de gezondheidszorg wilde ik aansluiten bij een vereniging die staat voor mijn beroepsgroep en andere beroepsgroepen waar ik mee te maken heb. We herkennen ons allemaal in de problematiek zoals met de zorgverzekeraars en personeelskrapte. We zijn daarin als zorgprofessionals met elkaar verbonden. Daar passen VvAA en de ledenraad goed bij.”

De ledenraad denkt mee en adviseert het bestuur en de ALV over het beleid van de vereniging en over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen die impact hebben op zorgprofessionals en zorg­organisaties. Mentink was betrokken bij het opzetten van de ledenraad en werd recentelijk gekozen als voorzitter. “Ik heb ambities om iets te bereiken, de ledenraad goed neer te zetten. En ik ben een goede luisteraar en verbinder. De ledenraad is nog in ontwikkeling. We kijken de komende tijd hoe we de adviesfunctie verder vorm kunnen geven. Maar het is een mooi doel om met deze groep actief mee te denken over de koers van VvAA.”

Beeld De Beeldredaktie/Evert van Moort

Het voorzitterschap van de ledenraad ziet Mentink niet zo zeer als een extra belasting. “Ik zie het meer als een mooie uitdaging. Het is een prima aanvulling op de activiteiten die ik al doe. Het geeft mij ook extra energie. De praktijk wordt toch geregeerd door de regeldruk. Dit soort werk heb ik nodig om het leuk te houden. Natuurlijk heb je voor zo’n volle agenda een goede planning nodig, moet je fysiek oké zijn en een stabiele thuis­situatie hebben.”

‘Ik heb veel energie en ontspan echt door al die activiteiten’

Mentink noemt zichzelf een vak­idioot, maar er is toch meer in zijn leven dan alleen werk. “Alles wat ik doe is overdacht. Dat geldt voor mijn werk, maar gaat ook op voor mijn privéleven. Mijn vrouw is verpleegkundige, dus zij begrijpt wat er speelt in de gezondheidszorg. Samen hebben we een heerlijke puberdochter. We hebben vaste afspraken, de vrijdag- en zaterdagavond zijn voor het gezin. Dan houden we de agenda leeg. Movienight op de zaterdag is een vast ritueel.”

Om zijn fysiek op peil te houden, sport Mentink fanatiek. “Ik fitness, wat handig is omdat het niet tijdgebonden is. Verder doe ik aan hardlopen en skaten. En in de vakantie staan de watersporten op het programma. Daarnaast hou ik veel van muziek, bezoek ik regelmatig concerten, heb ik een drumstel en wil ik graag op gitaarles. Een goede balans; essentieel om goed te functioneren zowel in het werk zelf als tussen werk en privé. Ik heb veel energie en ontspan echt door al die activiteiten.”

Delen