Renault Captur

Traditioneel is Renault innovatief als het gaat om nieuwe concepten en auto’s met veel ruimte. Een trendsetter is het niet, maar de Captur is voor velen wel de leukste in de nieuwe klasse ‘Urban Crossovers’: compacte auto’s met veel ruimte. 

Tekst: Bart van den Acker

 

Het is een open deur om te voorspellen dat de Captur een succes wordt. Voordat ik hem als testauto reed, zag ik ’m al volop in het straatbeeld. De Captur valt ook wel op, met zijn lekker eigenwijze design dat nog eens dik wordt onderstreept als hij in twee contrasterende kleuren is uitgevoerd. Dat onderscheidende uiterlijk is een belangrijk verkoopargument; speciaal voor mensen die in een auto met een uitgesproken kleur durven te rijden. Naast de verschillende uitvoeringen zijn er ook de nodige mogelijkheden om de auto naar eigen smaak aan te kleden.

04-2014p076Prijs vanaf €  15.990,-  VvAA Lease vanaf € 426,-  Bijtelling 20/25%

De ruimte in het interieur is uiteraard een tweede bepalende eigenschap voor zo’n crossover. Door de hoogte van de auto is de ‘hoofdruimte’ aanzienlijk, maar ook aan beenruimte is geen gebrek. Achterin geldt dat pas als de achterbank zo ver mogelijk naar achteren staat. Zoals in meer Renaults is deze in één handbeweging te verschuiven. De inhoud van de bagageruimte varieert zo tussen 377 en 455 liter. Die laatste waarde is veel groter dan ik in normale hatchbacks tegenkom. Met de achterbank ‘plat’ is er zelfs 1235 liter beschikbaar.

Hij kan naar eigen smaak aangekleed

De voorstoelen zijn naar mijn smaak iets te zacht en te kort, wat het comfort op lange ritten niet ten goede komt. Het instrumentarium vraagt wat gewenning en dat geldt ook voor het ‘R-Link’-systeem met een groot display in het midden. Hierin is onder meer een zeer snel en goed werkend navigatiesysteem (TomTom) opgenomen. Op een ritje naar Brussel en terug leidde dit me briljant om de files bij Antwerpen heen. De schuifla in plaats van een normaal dashboardkastje is leuk gevonden, maar niet handiger of ruimer. Detail: de startknop voor de motor zit veel te laag in de middenconsole.

Ik reed de Captur met de 1,2 liter turbomotor. Die is standaard gekoppeld aan een halfautomatische transmissie. Die combinatie werkt in normaal verkeer prima, al schakelt de versnellingsbak wat traag. Het is raar dat Renault die 1,2 niet gewoon met een handbak levert. Die zit wel in de versie met 0,9 liter motor, maar die is voor de Captur wat onder de maat. De 1,2 is mooi stil, wat net als de lekker soepele vering bijdraagt aan het hoge comfortniveau. Met wisselend verkeer, files en koude starts, maar wél volop gebruik van de cruise control kwam ik op een praktijkverbruik van 1 op 13,9. Dat viel me eerlijk gezegd wel een beetje tegen.

Conclusie: met de Captur mengt Renault zich met succes in deze zich snel ontwikkelende nieuwe klasse. Hij is leuk en eigenwijs en bovendien ruim en comfortabel. Het leveringsprogramma verdient uitbreiding. De basisprijzen zijn best scherp, maar die stijgen snel bij meer individuele aankleding. 

 

Delen