Problemen vroeg signaleren

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: De Beeldredactie/Joost Hoving

 

Wat?

Bij zelfstandig wonende ouderen leidt verkeerd medicijngebruik regelmatig tot ziekenhuishuisopnamen. Risicofactoren zijn ontbrekende of niet up-to-date toedienlijsten en niet-ingenomen medicatie. Met de Rode Vlaggen App kunnen thuiszorgmedewerkers of mantelzorgers deze problemen vroeg signaleren. Met één druk op de knop geven zij aan de wijkverpleegkundige of evv’er waarnemingen door over geneesmiddelengebruik of lichamelijke klachten die kunnen duiden op een medicatieprobleem (‘rode vlag’). Ook kunnen ze via een beveiligde verbinding foto’s meesturen, bijvoorbeeld van een wondje. De wijkverpleegkundige of evv’er fungeert als triagepunt en bepaalt of de informatie moet worden gedeeld met apotheker of huisarts. De Rode Vlaggen App is gebaseerd op het papieren rodevlaggeninstrument, tijdens haar promotietraject ontwikkeld door Carolien Sino, directeur van het Instituut Verpleegkundige Studies van de Hogeschool Utrecht.

Voor wie?

Thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, huisartsen en apothekers.

Plus- en minpunten

Voordat de app kan worden gebruikt, moet een thuiszorgorganisatie werkafspraken maken met apotheker(s) en huisarts(en) en de app aan het cliëntensysteem laten koppelen. Daarna kunnen thuiszorgmedewerkers, ongeacht hun deskundigheidsniveau, de app gebruiken. Na het selecteren van een cliënt kunnen zij het soort melding (lichamelijke verschijnselen of problemen met medicatie) kiezen en vervolgens de juiste melding aantikken. De app maakt het contact tussen wijkverpleegkundigen, apothekers en huisartsen laagdrempelig en efficiënt en kan worden uitgebreid met modules voor geneesmiddeleninformatie en toedienregistratie.

Reacties

De Rode Vlaggen App werd in 2012 genomineerd voor de IGZ ZorgVeiligprijs en in 2014 als Beste Zorgidee van Nederland. Een wijkverpleegkundige vertelt in FarmaMagazine: “We merken dat de cliënten het zelf een uitkomst vinden. […] Het maakt ze alerter op mogelijke signalen of problemen.” De app is momenteel in gebruik op acht plaatsen in Nederland.

Gebruiker

Naam Ineke Hammann (40) Beroep wijkverpleegkundige Werkplek Vierstroom Zorg Thuis, Wijkteam Goverwelle-Oosterwei (Gouda)

“Sinds begin 2016 gebruiken alle wijkteams van Vierstroom Zorg Thuis in Gouda de Rode Vlaggen App. Signaleert een thuiszorgmedewerker achter de voordeur dat er iets niet goed gaat met het medicijngebruik van een cliënt in Goverwelle-Oosterwei, dan komt de melding als rode vlag bij mij binnen. Als wijkverpleegkundige bepaal ik of actie vereist is. Via een dashboard kan ik de vlaggenstatus van alle cliënten zien en kan ik snel reageren op nieuwe meldingen. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld meerdere dagen blauwe plekken heeft, stuur ik een korte notitie naar de huisarts. Als er een foto bij zit, ziet hij die ook meteen in zijn dashboard.

Door het dashboard heb ik, en ook de huisarts en de apotheker, veel meer inzicht in de problemen van de cliënt en in wat nodig is om bepaalde gezondheidsproblemen aan te pakken of te voorkomen. Een gevolg van deze samenwerking is dat er meer verbinding is, want de betrokken partijen kunnen elkaars interventies volgen.”

 

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS, Windows, MacOS
  • Prijs licentiesysteem, gebaseerd op aantal cliënten
  • Ontwikkeld door stichting Health Code
  • Meer informatie healthcode.nl

 

Delen