Ruim 1,5 miljoen voor onderzoek naar samenwerking mondzorg

Het consortium ORANGEHealth ontvangt ruim 1,5 miljoen euro voor onderzoek dat moet leiden tot betere (mond)zorg en (mond)gezondheid in Nederland. Het eerste project gaat in april van start.

De topsector Life Science & Health stelt onder de naam Health~Holland 1,5 miljoen euro beschikbaar aan het meerjarige programma ORANGEHealth. In dit consortium, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, werken de drie opleidingen tandheelkunde en de vier hogescholen voor mondzorgkunde in Nederland samen met publieke en private partijen.

Naast de onderwijsinstellingen werken aan het eerste project – ORANGE-FORCE (ORal ANd GEneral health For OldeR people’s CarE) – meer dan vijftig tandarts- en mondzorgpraktijken, huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners, onderzoekers, bedrijven en beroepsverenigingen mee. Het ‘kickstartproject’ bevat drie onderzoekslijnen. De eerste betreft de samenwerking tussen mondzorg- en andere zorgprofessionals in de eerste lijn. De tweede gaat over data en de uitwisseling daarvan en de derde onderzoekslijn richt zich op verschillende biomarkers uit speeksel. In tandartspraktijken wordt bij patiënten speeksel afgenomen om te kijken of daaruit aanwijzingen kunnen worden gehaald die duiden op ziekten. 

Delen