Saints or Sinners

Moet u vroeg op of nog de nachtdienst in? Wijnjournalist Han Sjakes ging speciaal voor dit zomernummer op zoek naar alcohol-vrije recepten voorzomerse cocktails.

Tekst: Han Sjakes | Beeld: Shutterstock

Ze heten mocktails, saints, virgin drinks of virgin cocktails: cocktails zonder alcohol. Een jaar of tien geleden doken ze op in de horeca, als alternatief voor het eeuwige ‘spaatje rood’. Nu zijn ze weer helemaal trendy, elke cocktailbar heeft ze tegenwoordig op de kaart staan. Zoals Mr. Porter in Amsterdam, waar Anya Lily Montague bartender is. Anya noemt ze het liefst saints. Want de benaming virgin cocktail wekt de suggestie dat alcoholvrije mixjes niet volwaardig zijn, vindt ze, net zoals de naam mocktail suggereert dat het geen serieus product is. “Er is niets mis met alcoholvrije mixdrankjes. Ze zijn heerlijk.”

Tegelijkertijd vraagt het ontbreken van alcohol wél om iets extra’s in de receptuur, waarschuwt Anya. Spirits – of het nu gin, whisky, rum of tequila is – hebben immers een krachtige smaak. Saints moeten hun pit en power dus ergens anders vandaan halen om te kunnen concurreren met een sinner. “Een longdrink is de meest geschikte vorm voor een alcoholvrije cocktail, eenvoudig omdat er meer ingrediënten in kunnen.” Ze noemt een klassieker als Martini Dry, die bestaat uit gin plus een drupje vermout en wat garnering. “Probeer daar maar eens een smaakvolle alcoholvrije variant van te maken.”

Saints moeten hun pit en power ergens anders vandaan halen

Hoe zorgen we ervoor dat alcohol in de longdrink niet wordt gemist? Het antwoord is: door met kruiden, geconcentreerd fruit en andere smaakrijke bestanddelen te werken. Een heel handig ingrediënt is geïnfuseerde siroop. Siroop is uiterst eenvoudig zelf te maken (zie het kader) en infuseren is al net zo simpel: gewoon iets lekkers in de siroop mee laten trekken. Zo’n smakelijke siroop geeft direct een originele twist aan een mix die verder kan bestaan uit sodawater, fruit, kruiden, groente en alle mogelijke sappen.

Lees verder (pdf).

AA07-2016p098-099b

 

Delen