Samen verder

Het is nauwelijks nieuws dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit afgelopen vrijdag drie ziekenhuisfusies goedkeurde. Orbis Medisch en Zorgconcern mag fuseren met het Atrium MC. Het Spaarne Ziekenhuis mag samengaan met het Kennemer Gasthuis. En het TweeSteden Ziekenhuis en het St Elisabeth Ziekenhuis mogen ook één worden.

Met de fusie tussen Orbis en Atrium had de NMa zoals bekend vorig jaar nog grote moeite. Maar al eind 2010 was duidelijk dat die fusie de dwingende wens was van zorgverzekeraar CZ. En nu is de NMa dus ingehaald door de marktontwikkelingen. Want die markt is ingrijpend veranderd sinds de stelselherziening van 2006. Toen wilden ziekenhuizen fuseren om zich af te zetten tegen de zorgverzekeraars. Nu fuseren ze om samen met de zorgverzekeraars het proces van spreiding en concentratie van medisch-specialistische zorg vorm te geven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland positief reageert op de goedkeuring door de NMa van de drie bovengenoemde fusies. “De zorgverzekeraar is aan zet om voor zijn verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteitverhouding te bedingen bij de ziekenhuizen”, lezen we in het persbericht van de NMa. Dat gaat de zorgverzekeraar ook echt wel doen. Een fusie tussen twee ziekenhuizen maakt het makkelijker om de zorg tussen de twee locaties te verdelen en dus de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te beïnvloeden. Deze fusies zijn dus een logische ontwikkeling.

Delen