Samen verder
Het is nauwelijks nieuws dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit afgelopen vrijdag drie ziekenhuisfusies goedkeurde. Orbis Medisch en Zorgconcern mag fuseren met het Atrium MC. Het Spaarne Ziekenhuis mag samengaan met het Kennemer Gasthuis. En het TweeSteden Ziekenhuis en het St Elisabeth Ziekenhuis mogen ook één worden.
Met de fusie tussen Orbis en Atrium had de NMa zoals bekend vorig jaar nog grote moeite. Maar al eind 2010 was duidelijk dat die fusie de dwingende wens was van zorgverzekeraar CZ. En nu is de NMa dus ingehaald door de marktontwikkelingen. Want die markt is ingrijpend veranderd sinds de stelselherziening van 2006. Toen wilden ziekenhuizen fuseren om zich af te zetten tegen de zorgverzekeraars. Nu fuseren ze om samen met de zorgverzekeraars het proces van spreiding en concentratie van medisch-specialistische zorg vorm te geven.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland positief reageert op de goedkeuring door de NMa van de drie bovengenoemde fusies. “De zorgverzekeraar is aan zet om voor zijn verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteitverhouding te bedingen bij de ziekenhuizen”, lezen we in het persbericht van de NMa. Dat gaat de zorgverzekeraar ook echt wel doen. Een fusie tussen twee ziekenhuizen maakt het makkelijker om de zorg tussen de twee locaties te verdelen en dus de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te beïnvloeden. Deze fusies zijn dus een logische ontwikkeling.
3 reacties
“De zorgverzekeraar is aan zet om voor zijn verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteitverhouding te bedingen bij de ziekenhuizen” – Aldus de NMA
De NMA blijkt ook een kind van zijn tijd. Een zo goed mogelijk prijs/kwaliteitverhouding bestaat niet. Verzekeraars zijn er om de prijs te drukken…en dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
De verzekeraar die inbreekt in de arts-patiënt relatie en manageriaal gaat functioneren als efficiëntie/kwaliteitsbewaker. Het is de vos vragen te bemiddelen tussen de boer en de z’n kippen.
Wanneer de verzekeraar met het prijs/budgetinstrument op de stoel van de zorgprofessional gaat zitten die hij vervolgens als kenniswerkertje aanwijzingen geeft wat wel en niet te doen…. zijn we terug bij af……terug naar de ziekenfondsen.
Het mag de meest penetrante denkfout van deze tijd wezen dat consolidatie/fusering leidt tot meer efficiency en kwaliteitsverbetering.
Er komt een tijd dat we hiervan zullen zeggen: dat was opnieuw geen verstandig idee. Maar dat was toen de zeitgeist en de ellende die dat wederom veroorzaakt heeft moeten we maar eens gaan opruimen: dalende kwaliteit, inefficiëntie, toenemende conflicten tussen artsen vanwege de consolidatie (zie de VU) en niet te vergeten de vernummering van de patiënt in ziekenhuisfabrieken. To name a few. Kafka-revisited.
U kent het overbekende spreekwoord wel:
Als de vos de passie preekt….
Nee we zijn hier volstrekt mee op de verkeerde weg, maar de zeitgeist is maatgevend. Volstrekt verloren tijd.
IdenteMondzorg
5 november 2012 / 09:57Een zo goed mogelijke prijs/kwaliteit verhouding bestaat wel degelijk. Direct de beste zorg leveren is buitengewoon (kosten)effectief én in het voordeel van de patiënt. Het beeld van ziekenhuizen en medisch specialisten over zorgverzekeraars is dan ook duidelijk aan het kantelen. Ze worden gaandeweg meer gezien als partners.
Frank van Wijck
5 november 2012 / 12:38NZa geeft zienswijzen bij drie fusies ziekenhuizen
02-11-2012
Afspraken over prijsplafond goede zaak
Er is kans op prijsstijgingen bij drie fusies van ziekenhuizen in Zuid-Limburg, Hoofddorp-Haarlem en Tilburg. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar zienswijzen aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de fusies. De NZa vindt het daarom een goede zaak dat de NMa met de ziekenhuizen een prijsplafond heeft afgesproken.
Uit de simulatiemodellen die de NZa gebruikt om de mogelijke prijsstijgingen na een fusie te voorspellen kwam naar boven dat alle fusieziekenhuizen een hogere prijs kunnen vragen. De fusies kunnen daarom negatieve gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de geleverde zorg, zegt de NZa in haar zienswijze.
Bij de fusie tussen Orbis Medisch Zorgconcern en het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Zuid-Limburg zouden de prijzen voor klinische en niet-klinische zorg tussen de 4% – 9% kunnen stijgen. Bij het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis in Hoofddorp-Haarlem is dat tussen de 9% – 18%. In het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg gaat het om 22% – 33%.
De ziekenhuizen maken met de NMa afspraken over hoeveel de prijzen voor behandelingen met vrije prijzen maximaal mogen stijgen. De NMa monitort of de ziekenhuizen het door henzelf opgelegde prijsplafond ook naleven. De NZa kan ingrijpen als de NMa toch een prijsstijging aantoont en blijkt dat een van de ziekenhuizen aanmerkelijke marktmacht heeft en daar misbruik van maakt.
—Zo houden we elkaar lekker bezig en zijn we eigenlijk weer terug bij de tijd van voor 2006; prijsmaximalisatie, maar dan met minder keuze voor de patiënt en nog steeds geen inzage in de geboden kwaliteit. En VWS blijft praten over vrije tarieven in de ziekenhuissector. Dat zou de kwaliteit verhogen en de prijzen doen verlagen. Saving lives, saving costs. Op zijn A Klink’s.
Maar ja. De schone schijn van Nederland is een andere.
Per 2014 wordt de Restitutie Polis afgeschaft en is het helemaal gedaan met de inspraak door de individuele patiënt. En per 2014 een inkomensafhankelijke premie voor 85% van de kosten van de zorg en met een maximum vanaf 20.000 tot 75.000 euro en een inkomensafhankelijk eigen risico. Achteraf te innen.
En de Orde? Die wordt per 2015 tot de orde geroepen; komen gewoon in loondienst bij de ziekenhuizen. Voordeel nog steeds: Capaciteitsorgaan blijft bestaan. Kunstmatige schaarste blijft bestaan. Inkomenszekerheid blijft bestaan. Laten we de markt maar lekker onder elkaar blijven verdelen. Met instemming van de NMa en met een mooi prijsplafond. Hebben we nog wat lege bedden over die we kunnen declareren? Hoeveel bedden hebben de beide Tilburgse ziekenhuizen en hoeveel zou een HMO er nodig hebben? Kijk eens naar Kaiser Permanente.
Wat zou de vrije markt doen bij zo’n beddenoverschot?
Neen. De Orde hoor je niet klagen. De champagne zal zijn ontkurkt toen de NZa en NMa instemden.
En een Marktmeester die instemt met een prijsplafond?
De burger blijft in dit land de Pinautomaat. Tot 74.000 euro. Er zijn er immers maar 1.4 miljoen die meer verdienen.
We moeten de markt haar werk laten doen. Betere kwaliteit levert lagere prijzen op, maar niet in Tilburg, niet Zuid Limburg en niet in Haarlem. Schaarste levert hogere prijzen op en helemaal kunstmatige schaarste. Vandaar een prijsplafond. Logisch toch?
Welkom in de wereld van de gesimuleerde marktwerking. De regulatie van de marktwerking neemt draconische vormen aan.
En wat is nu het verschil met het OECD model?
ANH Jansen
5 november 2012 / 14:36