Samenwerking

Wat een verademing om te lezen dat vier ziekenhuizen – Van Weel-Bethesda, Ikazia, Maasstad en Spijkenisse Medisch Centrum – gezamenlijk een EPD invoeren. Heel mooi ook om te zien dat ze niet kiezen voor een kostbare variant die volgens mensen die het weten kunnen een lange gewenningstijd kent. Dat de keuze is gevallen op Hix van Chipsoft, heeft volgens de berichtgeving alles te maken met het feit dat dit dankzij zijn ‘multibedrijven inrichting’ naar wens informatie kan delen over ziekenhuismuren heen of juist kan afschermen. Met andere woorden: het stelt zorgverleners in staat om gemakkelijk en snel te gaan samenwerken in het belang van de patiënt zonder kunstgrepen te moeten uithalen om systemen op elkaar te laten aansluiten.

Vergelijk dit eens met de situatie in Zeeland, waar ZorgSaam besloot het bestaande pakket van Chipsoft te vernieuwen, maar vervolgens werd verrast door het besluit van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis om over te stappen van Chipsoft naar Epic. Een opmerkelijke keuze van het ADRZ, niet alleen in het licht van de beoogde samenwerking met ZorgSaam, maar ook gelet op de financiële situatie van het ADRZ. Er was een crowdfundingactie nodig om de renovatie van het ziekenhuisgebouw mogelijk te maken.

Tekenend is dat Zorgvisie meteen in de eerste zin van het bericht met enige nadruk vermeldt dat de vier ziekenhuizen niet gefuseerd zijn. Zo opvallend is het dus blijkbaar dat ziekenhuizen die niet één organisatie vormen toch goed met elkaar samenwerken in het belang van de patiënt. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Delen