Schaken met euro’s

Financiële planning geeft rust in het hoofd en overzicht op papier. Maar financiële planning  is ook leuk. VvAA helpt u uw persoonlijke en zakelijke financiën op orde te brengen.

Tekst: Roel Notten | Beeld: Corbis

 

 

Zorgprofessionals die hun financiële toekomst op orde dachten te hebben, moeten met lede ogen toekijken hoe hun rooskleurige vooruitzichten langzaam verdwijnen. Want, telt u even mee met de maatregelen die de persoonlijke financiën onder druk zetten? De AOW-leeftijd wordt in stappen verhoogd van 65 naar 67 jaar (en verdere verhogingen zijn niet uitgesloten), de maximale hypotheekrenteaftrek wordt in 28 jaar afgebouwd van 52 naar 38 procent (en verdere afbouw is niet uitgesloten), nieuwe hypotheken moeten volledig worden afgelost (en niet uit te sluiten is dat de eigen woning in de toekomst naar box 3 wordt overgeheveld).

Alsof dat niet genoeg is, worden pensioenuitkeringen over een brede linie bevroren of verlaagd, zijn huizenprijzen in vijf jaar tijd met gemiddeld 20 procent gekelderd en lijkt aan de dalende rente op spaargeld geen einde te komen. Bovendien staat het inkomen van medisch specialisten die in academische ziekenhuizen werken onder enorme politieke druk.

Bijsturen
Deze cocktail van financiële tegenvallers is een ware aanslag op de portemonnee. Voor wie in de toekomst nog een appeltje voor de dorst wil overhouden, is een strakke financiële planning dan ook geen overbodige luxe. Maar een financieel plan maken alleen is niet voldoende: wie zijn financiële toekomst goed wil regelen, zal dit plan bij gewijzigde omstandigheden ook continu moeten blijven bijsturen. Verandert de geplande pensioendatum? Het financieel plan verandert mee. Duurt de studie van de kinderen langer dan gepland? Het financieel plan wordt aangepast.

Financiële planning hoeft niet ingewikkeld te zijn. Nieuwe digitale mogelijkheden zorgen ervoor dat financiële planning niet alleen nuttig en noodzakelijk, maar ook leuk kan zijn. Dat ervaart ook academisch werkend cardio-thoracaal chirurg Faiz Ramjankhan (45) uit Den Dolder. Ramjankhan geniet een prima inkomen, maar heeft toch het idee dat hij het totaaloverzicht over zijn persoonlijke financiën mist. Enkele jaren geleden is hij gescheiden van zijn vrouw met wie hij nog een oude woning deelt in Zeist. Ramjankhan heeft vier dochters, twee van zijn ex-vrouw en twee van zijn huidige partner. In 2010 kocht hij een nieuw huis, een vrijstaande nieuwbouwwoning midden in het groen van Den Dolder. Op het huis rust een behoorlijke hypotheek, waarvan in 2038 naar verwachting een deel kan worden afgelost met een afgesloten polis die op dat moment vrijkomt.

Lees verder (pdf).

10-2013p026-027

Delen