Slim op vakantie met smartphone

Nu de vakantietijd aanbreekt, nemen mensen massaal hun smartphone mee naar hun buitenlandse bestemming. Wie torenhoge telefoonrekeningen bij thuiskomst wil voorkomen, moet zich bewust zijn van de hogere tarieven in het buitenland.

Het gebruik van mobiel internet in het buitenland zorgde in het verleden voor veel klachten bij consumenten. Daarom is ConsuWijzer.nl een campagne gestart om consumenten voor te lichten over hoge bel- en internetkosten. Op de site staan tien tips hoe een consument in het buitenland slim van smartphone en tablet gebruik kan maken. Want ook door het checken van mail, het versturen van WhatsApp-berichten en het posten op Facebook verbruik je mobiele ruimte. Om nog maar te zwijgen van het bekijken van een digitale kaart en het uploaden van een foto dat respectievelijk zo’n 1 MB en 2 MB aan dataruimte kost. Hierdoor kan het dataverbruik en de bijbehorende telefoonrekening vele malen hoger zijn dan verwacht.

Het tarief voor mobiel internet binnen de Europese Unie kent vanaf 1 juli een maximum van
70 eurocent per MB. Daarnaast geldt in deze landen nu al een datalimiet van
€ 59,50 per maand, het maximale bedrag dat u kwijt bent voor mobiel internetten over de grens. Deze limiet geldt alleen voor mobiel internet en dus niet voor bellen en sms’en.

Een consument kan ook zijn beklag doen op ConsuWijzer.nl. Wie hoge telefoonrekeningen ontvangt zonder dat de telecomaanbieder heeft gewaarschuwd voor het bereiken van de datalimiet, kan dit melden op de site. De OPTA, de toezichthouder op de kabel- en telecommarkt, kan dan optreden tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden, bijvoorbeeld door het opleggen van een boete.

Delen