Stop de persen

De Autoriteit Consument & Markt wordt wakker: ze ziet voor ongeveer een derde van de zorg die in ziekenhuizen wordt geleverd ook daarbuiten een markt. Tot deze conclusie komt ze na een blijkbaar jarenlange winterslaap en een onderzoek dat ze nu heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureaus SIRM en Twynstra Gudde.

Iedereen die in de zorg werkt wist het al lang, maar ook de ACM heeft nu door dat er voor een aantal specialismen mogelijkheden zijn voor markt buiten het ziekenhuis: oogheelkunde, orthopedie, KNO, dermatologie, reumatologie en plastische chirurgie. Sterker nog, de ACM heeft zelfs ontdekt dat voor deze zes specialismen al particuliere klinieken bestaan in ons land. En daar blijft het niet bij, want ze ziet ook voor niet complexe operaties (behandeling van spataderen, aambeien en goedaardige huidgezwellen) marktmogelijkheden buiten het ziekenhuis.

‘Laten gaan die handel en focussen op de eigenlijke ziekenhuistaak’

De les die de ACM nu geleerd heeft, hoef je aan iemand als Oscar Lopes Cardozo niet uit te leggen. Hij geeft in reactie op het nieuwsbericht op Skipr de enig juiste boodschap mee aan de ziekenhuizen: handel naar deze kennis. Stoot af wat je niet binnen de ziekenhuismuren hoeft te doen en schrap je bouwplannen, want je hebt dan vierkante meters genoeg voor de zorg die je overhoudt. “Dus laten gaan die handel en je focussen op de eigenlijke ziekenhuistaak”, woorden naar mijn hart.

Bovendien heeft hij gelijk als hij stelt dat ziekenhuizen die dit doen daarna een riante onderhandelingspositie hebben met de zorgverzekeraars. Zulke ziekenhuizen doen immers waarvoor ze bedoeld zijn (en ook niet meer dan dat) en dáárvoor willen de zorgverzekeraars ze beslist wel belonen. Kijk maar naar de meerjarencontracten die ze langzaamaan beginnen te sluiten hier en hier, als opmaat om tot ‘zinnige en zuinige zorg’ te komen. Veel andere ziekenhuizen zijn echter nog bang voor hun handel.

 

Delen