Stop het carrièrespel

Frank Miedema wil het systeem waarin dokters vooral wetenschappelijk onderzoek doen om punten te vergaren radicaal veranderen. De decaan en vicevoorzitter van het UMC Utrecht: “Dit is geen persoonlijke vendetta, maar als bestuurder is het mijn taak artsen erop te wijzen dat zorg verbeteren vaak een bijna afgeleid doel is in plaats van het hoofddoel.”

Tekst: Roel Notten | Nout Steenkamp

Het was geen steen, maar een flinke kei die Frank Miedema (59) samen met drie collega’s in de vijver van de wetenschap gooide met zijn initiatief Science in Transition (SiT). Dit project, waarin twintig wetenschappers uit diverse disciplines participeren, moet een einde maken aan de perverse prikkels die het wetenschappelijk onderzoek volgens SiT momenteel kenmerken.

Volgens Miedema, opgeleid als biochemicus en inmiddels decaan en vicevoorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht, worden wetenschappers verleid om niet alleen veel te publiceren maar vooral in gerenommeerde tijdschriften, zoals Nature en Science. Dit leidt – ook voor wetenschappelijk actieve medici – tot hoge publicatiedruk, kwaliteitsvermindering van de wetenschappelijke publicaties, te veel focus op sexy onderzoeksgebieden en een grotere kans op fraudeurs, zoals psycholoog Diederik Stapel. Deze stellingname maakte veel reacties los, hoewel volgens Miedema de voorstanders het wonnen van de tegenstanders.

Lees verder (pdf).

02-2014p010-013

Delen