Studeren over de grens (1)
Een jaartje studeren in het buitenland, daar kijkt niemand meer van op. Maar hoe eenvoudig het ook lijkt, er komt heel wat regelwerk aan te pas.
Tekst: Marloes de Moor | Beeld: Carolyn Ridsdale
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat wie een tijdje in het buitenland heeft gewerkt, creatiever is in het bedenken van oplossingen voor problemen. Altijd nuttige eigenschappen voor een student! Dus waar wacht je nog op?
Uiteraard moet het vertrek goed worden voorbereid. Hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt, verschilt per situatie. Zo kun je voor een korte stageperiode binnen Europa in principe met een paar voorlichtingsbijeenkomsten klaar zijn, terwijl een jaar onderzoek doen in een niet-Europees land vaak minimaal een half jaar voorbereidingstijd vergt. Je moet niet alleen zaken als een beurs, visum en vaccinaties tijdig aanvragen, maar bijvoorbeeld ook de taal leren en woonruimte zoeken.
Wendelien van der Gaag, zesdejaars geneeskunde aan de Erasmus Universi-teit, kan daarover meepraten. Ze liep stage in Egypte en deed keuzeonderzoek in Peru. “Het verblijf in Peru vergde een lange voorbereiding. Ik schreef meerdere fondsen aan en dat betekent motivatiebrieven schrijven, formulieren invullen en je financiën inzichtelijk maken in een begroting. Dit kost veel tijd, maar is wel de moeite waard. Uiteindelijk kreeg ik subsidie van twee fondsen.”
Als je langer dan drie maanden naar het buitenland gaat, kun je in aanmerking komen voor een beurs of fonds. Studenten die binnen Europa blijven, hebben recht op een Erasmusbeurs. Je krijgt dan een bedrag dat vergelijkbaar is met een studiefinanciering. Je kunt ook je studiefinanciering meenemen naar het buitenland en een ov-vergoeding aanvragen voor je niet-gebruikte ov-kaart. Vaak is er ook vanuit de faculteit een geldbedrag beschikbaar per student. Hoe dit op jouw faculteit is ge- regeld, kun je navragen bij de coördinator internationalisering.
Ervaringen uitwisselen
Het is verstandig goed verzekerd op reis te gaan. Je basisverzekering biedt in principe werelddekking, maar er zijn uitzonderingen. Als je een bijbaantje neemt in het buitenland of een betaalde stage hebt, geldt je zorgverzekering niet en moet je je op een andere manier verzekeren.
Tips
- Neem contact op met het bureau internationalisering van jouw faculteit om te kijken welke hulp de faculteit kan bieden.
- Geef minimaal twee maanden van tevoren je adreswijziging door aan DUO.
- Je kamer kun je vaak onderverhuren aan internationale studenten.
Nuttige websites
Voor landen buiten de Europese Unie is bovendien vaak een visum of werkvergunning noodzakelijk. Wendelien raadt aan om bij het aanvragen andere studenten naar hun ervaringen te vragen. “Ik ben zelf na overleg met een toeristen-
visum naar Peru gegaan. Andere studenten hadden een werk- of studentenvisum, dat lastiger te verlengen was.”
Ervaringen uitwisselen met andere studenten kan je vervelende verrassingen besparen. Zo werd Wendelien door het ziekenhuis in Peru om geld gevraagd. “We kwamen om onderzoek te doen voor het ziekenhuis. Het verzoek om geld kwam onverwacht. Bij ons is het goed afgelopen door een gedeelte te betalen, maar er zijn ook studenten die hierdoor een conflict kregen en niet verder konden met hun onderzoek.”
Het is volgens Wendelien op zich niet ongebruikelijk dat ziekenhuizen een tuition fee – een soort collegegeld – voor je stage vragen, maar zorg dat je daar van tevoren duidelijkheid over hebt. Dan kun je hiermee rekening houden in je begroting en kijken of de faculteit dit (deels) kan vergoeden.