Studeren over de grens (2)

Is de praktische papierwinkel van je buitenlandavontuur eenmaal geregeld, dan volgt stap twee: huisvesting, taal, begeleiding en cultuurverschillen. Wel zo prettig als je daarop bent voorbereid.

Tekst: Marloes de Moor | Beeld: Carolyn Ridsdale

“Laat ik die co-schappen nu maar gewoon in Nederland doen. Dan weet ik tenminste zeker dat alles goed geregeld is en dat de diploma’s gelden”, dacht Henri Boersma, derdejaars geneeskundestudent aan Universiteit Maastricht, een paar jaar geleden nog. Totdat hij een onderzoeksstage deed aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland en enthousiast terugkeerde.

Henri vond de stageplek via IFMSA. Het voordeel daarvan was dat alles geregeld was: van zijn verblijf in een studentencomplex tot en met het busticket, vijftig euro zakgeld per week en een gsm met een Duits telefoonnummer.

In veel gevallen kan je onderwijsinstelling je helpen bij het vinden van woonruimte. Als dat niet lukt, kun je een oproep plaatsen in het universiteitsblad van de instelling waar je gaat studeren. Bij een stage kan ook je toekomstige werkgever je helpen bij het vinden van woonruimte.

Cultuurverschillen
Vaak maken korte stages deel uit van een project waarbinnen alles al voor je is geregeld. Ga je langer dan drie maanden weg, dan moet je vaker zelf zorg dragen voor onderdak, vervoer en geld.

Henri koos er bewust voor om naar Duitsland te gaan: “Duitsland heeft de reputatie dat alles goed is geregeld. Ik wilde zeker zijn van een slaapplek en goede begeleiding.” Hij raadt andere studenten aan om ervoor te zorgen dat ze de taal goed beheersen. “Zeker als je langer naar het buitenland gaat, is een taalcursus vooraf geen overbodige luxe. IFMSA-Maastricht vertelde mij dat het met Engels goed te doen was, maar als je een sociale band wilt opbouwen, is het prettig als je Duits spreekt. Pas dan kun je echt integreren.”

Tip

De International Student Identity Card (ISIC) is een internationaal erkend bewijs dat je voltijdstudent bent. De kaart kost 10 euro en biedt meer dan 32.000 kortingen en voordelen in 106 landen wereldwijd. Zo krijg je kortingen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken.

Natuurlijk krijg je ook te maken met cultuurverschillen, andere omgangsvormen en communicatiestijlen. Logischerwijs zul je in Ghana eerder te maken krijgen met onvoorspelbare elektriciteits-en watervoorziening of andere leefgewoonten dan in Duitsland.

Toch ervoer Henri in ons buurland al cultuurverschillen. “Hiërarchie is in Duitsland veel sterker aanwezig. Over een hoogleraar wordt gesproken als ‘de professor’ en er zitten nog veel stappen tussen. Je gaat niet losjes met hogergeplaatsten om.”

Verdiep je vooraf in deze verschillen, zodat je je mentaal kunt voorbereiden. Door te praten met studenten die er eerder zijn geweest, kom je erachter wat je te wachten staat.

Maartje de Boer, student verloskunde, liep stage in een ziekenhuis in Ecuador. “Een doodgeboren baby die zomaar ergens ligt, een maandverband in de mond van een barende vrouw die het uitschreeuwt van de pijn. Ik vond dat shockerend. Een levensgroot verschil met Nederland, maar voor hen dagelijks werk.” De begeleiding was bovendien beperkt: “Ik moest ervoor knokken om iets te kunnen doen en steeds zelf het initiatief nemen.”

Bekijk van tevoren of de begeleiding ter plaatse goed is. Je studiebegeleider in Nederland kan je daarin adviseren. Bij een stage is het raadzaam om van tevoren een stageovereenkomst af te sluiten, waarin je ook de studiebegeleiding vastlegt.

Waar je uiteindelijk ook heen gaat: het zal je hoe dan ook een waardevolle ervaring opleveren.

Delen