Mijn zomer: bij de molen

mijn zomer / tandarts Kees Boeije leert alles over de molen

Als tandarts en molenaar in opleiding Kees Boeije (62) in de ochtendzon op ‘de stelling’ zit en de wieken – met kleurrijke zomerzeilen – draaien, is hij de gelukkigste man op aarde.

“Toen ik een dag minder in de tandartspraktijk ging werken, ben ik begonnen aan de opleiding tot molenaar, een beroep dat me als kind al fascineerde. Je leert van alles over de geschiedenis en de verschillende typen en taken van molens, maar de praktijklessen zijn het leukst. Die volg ik bij molen De Paauw in Nauerna, op fietsafstand van mijn woonplaats Zaandam.

Het is een unieke molen, de enige windaangedreven hennepklopper op de wereld. Als ik op de vrijdagochtend arriveer, bespreken we samen met de aanwezige molenaars: hoe staat de wind, wat zijn de weersverwachtingen, hoe gaan we kruien – de wieken op de wind zetten – en hoeveel zeilen leggen we voor?

Dat ‘opzeilen’ is leuk, zeker in de zomer. In de Zaanstreek is het de gewoonte de zeilen te wisselen als de zomer aanbreekt. Dan gaan de bruinige, wat dikkere winterzeilen eraf en komen er zeilen van dunnere stof voor in de plaats. Dat is een stevige klus, waarvoor je in de wieken moet klimmen en touwen los en vast moet maken. Maar als de twee witte en de twee roodoranje zeilen hangen en de wieken draaien, dan is dat een prachtig gezicht.

Zeker vanaf ‘de stelling’, de omloop om de molen, waar je heerlijk in het zonnetje kunt zitten. Dan weet je: de zomer is begonnen.”

Beeld De Beeldredaktie / Liesbeth Dingemans

De handen uit de mouwen steken op een schip, keutels scheppen op een kinderboerderij, door de modder ploegen op het Wad en de wieken inklimmen voor een folkloristisch ritueel: collega’s vertellen wat ze deze zomer gaan doen.

Delen