Ulysses (Uly) Paulus Windster (1968 – 2023)

afscheid / ‘Een bijzonder aardige collega die ook nog eens zeer goed was in zijn vak’

Op 24 maart 2023 overleed anesthesiemede­werker Ulysses (Uly) Windster op 54-jarige leeftijd door een noodlottig ongeval. Als zzp’er kwam hij op veel verschillende plekken in de zorg. “Hij kon als geen ander angstige patiënten geruststellen.”

Uly Windster werd in 1968 op Curaçao geboren in een gezin met twee oudere zussen. Zijn vader overleed toen hij nog jong was. Uly wilde oorspronkelijk steward worden en de wereld verkennen, maar daar zag zijn moeder weinig heil in. Hij meldde zich daarom voor een studie HBO-V aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna wilde hij geneeskunde doen, maar werd hij twee keer uitgeloot. Hij begon aan de studie farmacie, maar uiteindelijk werd het de opleiding tot anesthesie­medewerker in het UMC Utrecht, gevolgd door de opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Uly trouwde en kreeg twee kinderen: Kellsey en Joshua.

Als anesthesiemedewerker werkte Uly op zzp-basis in tientallen instellin­gen door het hele land, waaronder UMC St. Radboud, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Catharina Ziekenhuis, Kennemer Gasthuis, Annatommie, Ziekenhuis Amstelland, ACIBADEM International Medical Center, Bergman Clinics en Narcose Tandarts In Alphen aan den Rijn. En op Aruba in het Horacio Oduber Hospital.

‘Een bijzonder aardige collega die ook nog eens zeer goed was in zijn vak’

Overal waar hij werkte, herinneren mensen zich zijn gulle lach en zijn grote deskundigheid. Anesthesist Marc Scot kent Uly al sinds zijn opleidingstijd in het VUMC, waar Windster toen ook werkte. Scot: “Als hoofd anesthesiologie van Narcose Tandarts heb ik ook vaak met hem gewerkt. Hij was een bijzonder aardige collega die ook nog eens zeer goed was in zijn vak. Hij kon als geen ander angstige patiënten geruststellen. Dat was zijn kracht.”

Uly stond ook bekend als een een echte levensgenieter: goed werken, goed eten en goed reizen was zijn motto. Scot herinnert zich de lekkere hapjes die Windster vaak voor zijn collega’s meenam. “Ik weet nog dat we allemaal roti kregen die zijn moeder gemaakt had. Voor iedereen was de roti apart verpakt. Geweldig.”

Ook Uly’s zus Scarlet memoreert haar broer als levensgenieter en harde werker. “Bij Uly was het altijd work hard, play hard”, zegt ze. “Collega’s uit Aruba zeiden dat ze soms helemaal dol van hem werden. Want als het werk om vijf uur gedaan was, dan stond Uly om half zes al helemaal klaar om een feestje te gaan bouwen. ‘Waar blijven jullie?’ riep hij dan.”

Twee jaar geleden heeft Uly op de ic gelegen met COVID. “Toen dachten we hem al kwijt te raken”, zegt Scarlet. Gelukkig kwam hij er bovenop, maar hij hield er wel post-COVID aan over.”

Toen Uly in maart van dit jaar op vakantie in Suriname was en in de Tapanahonyrivier sprong, werd hij meegevoerd door de sterke stroming. Hoewel hij een geoefend zwemmer was, kon hij niet meer boven water blijven. Vermoedelijk speelden de langdurige COVID-klachten hierbij een rol.

Delen