Tandarts onvoorzichtig

Slechts 45 procent van de tandartsen en hun assistenten vraagt na risicovolle prikincidenten om medisch onderzoek ter uitsluiting van bloedoverdraagbare ziekten zoals hiv, hepatitis B, en hepatitis C. Het gaat om incidenten waarbij hij/zij in contact komt met veel bloed van de cliënt, meldt het dagblad Spits vandaag.

De krant baseert zich hierbij op een recente studie van epidemioloog Paul van Wijk bij het VU medisch centrum, en Peter Schneeberger, arts-microbioloog bij het Jeroen Bosch-ziekenhuis. De twee onderzoekers analyseerden cijfers uit 2008 van PrikPunt, een landelijk opererende organisatie waar men prikincidenten kan melden en advies kan vragen. Daarnaast hielden zij onder 1442 tandartsen een enquête.

“Voor het eerst is in Nederland een studie naar prikincidenten op deze manier onder tandartsen uitgevoerd”, aldus Van Wijk. Maar liefst 32 procent van de tandartsen en assistenten geeft aan jaarlijks een prikincident mee te maken, waarbij bloedcontact met de patiënt ontstaat. In 16 procent van de jaarlijks 8000 prikincidenten gaat het om hoog risico incidenten waarbij veel bloed vrijkomt, berekenden de onderzoekers. De andere incidenten worden als laag risico beschouwd.

Het volledige artikel uit Spits leest u hier.

Delen