Thea de Blaeij (1984 – 2022)

afscheid / unieke persoon, opgewekte en sociale fysiotherapeut

Op 1 juni 2022 overleed fysiotherapeut Thea de Blaeij na een ernstige ziekte. Zij werd slechts 38 jaar. Met haar werk maakte ze net zoveel indruk als met haar grote passie: voetbal.

Thea werd geboren op 26 december 1984 en had twee broers: Bart en Thijs. Na de middelbare school startte ze in 2003 met de studie Revalidatie­wetenschappen en Fysiotherapie aan de Universiteit Gent. Al jong speelde ze voetbal en raakte zo al vroeg geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Na haar studie ging ze werken bij Fysiotherapie Epicurus met als hoofdvestiging ­Terneuzen. Hier kwam later de praktijk in haar woonplaats Hoek bij. 

Thea was tevens manueel therapeut en lid van Schoudernetwerk Zeeland. Ze was gespecialiseerd in schouder- en rug-nekklachten. Ze droeg haar steentje bij als bestuurslid van het netwerk en werkte samen met orthopeden gespecialiseerd in het schoudergewricht. Haar collega’s omschrijven Thea als een ‘unieke persoon’ en iemand met grote sociale en communicatieve vaardig­heden. Ze was een professional met een oprechte interesse in de ander; niet alleen in de patiënt, maar ook in vrienden en collega’s. Ze stond altijd voor anderen klaar, had een opgewekt karakter en gaf iedereen veel energie. Patiënten noemen haar deskundig en iemand met compassie en empathie. Ze had niet alleen aandacht voor de klacht, maar ook voor de mens eráchter. 

‘Ze gaf patiënten het gevoel dat ze er echt toe deden’

Thea maakte altijd gebruik van de nieuwste inzichten in het vakgebied. Orthopeed Anne Karelse, gespecialiseerd orthopeed schoudergewricht bij ZorgSaam Terneuzen, weet nog hoe Thea bij een kennismakingsbijeenkomst haar folder over frozen shoulders bekritiseerde. “Ze vroeg hoe het kon dat zo’n nieuwe frisse orthopeed een folder had met zulke ouderwetse opvattingen, dat dat toch niet meer van deze tijd was. Ze zei het in het bijzijn van een grote groep fysiotherapeuten. Maar door dat vrolijke gezicht van haar en die ontwapende directheid moest ik er enorm om lachen. Vanaf die eerste kennismaking hebben­ we heerlijk samengewerkt, altijd zo eerlijk en open als tijdens die eerste ontmoeting.”

Volgens Karelse was Thea volhardend en empathisch. “Ze dacht goed na over wat ze deed. Wanneer ze iets niet begreep of dacht dat het niet klopte, bleef ze vragen. Die volhardendheid zat echt in haar karakter. Je kon immers ook overal lezen wat een goede voetbalster ze vroeger was. Ze was duidelijk erg getalenteerd op meerdere vlakken.”

Thea’s empathische kant leerde ­Karelse kennen via patiënten. “Ze was altijd bijzonder begaan met haar patiënten, gaf hen het gevoel dat ze er echt toe deden. Dat vertelden ze mij, en velen schreven het ook op de ziekenhuiswebsite.”

Thea was zoals gezegd een uitstekend voetbalster. Regelmatig speelde haar team in de hoofdklasse van het vrouwen­voetbal. Haar man Bart Corstanje was ook een bekende in het Zeeuwse voetbal. 

Thea werd in december 2020 gediagnosticeerd met een hersentumor. Haar situatie ging vanaf april/mei 2022 snel achteruit. Op 1 juni jongstleden overleed ze. Ze laat haar man Bart en haar twee kinderen Mika en Raff achter.

Delen