‘Toen ik stopte was alles weg’

Vijfvoudig Tour de France-deelnemer Gert Jakobs (48) maakt van zijn hart geen moordkuil. De voormalig ‘meesterknecht’ praat net zo makkelijk over zijn epogebruik eind jaren tachtig, als over de jaren waarin hij daarna volledig uit koers raakte. Hij vond de weg zelf terug. “Ik word weer goed, zei ik op een dag tegen de dokter en gaf hem al mijn pillen.” 

Tekst en beeld: Wout de Bruijne

Ik lees weleens dat wielerploegen tegenwoordig mental coaches hebben. Die moeten ervoor zorgen dat het ook tussen de oren goed zit. Ik denk dat de renners van nu daardoor ook automatisch wat beter gewapend worden tegen zo’n zwart gat als waar ik in terechtkwam. Dergelijke begeleiding hadden wij in onze tijd niet. Maar ik had daar eerlijk gezegd ook geen behoefte aan. Ik programmeerde mezelf wel. Als ik voor Van Poppel de sprint moest aantrekken, draaide ik de knop om en reed ik voor hem de straatstenen eruit.

Lees verder (pdf).

Delen