Tuchtcollege schorst vaatchirurg

Het medisch tuchtcollege in Groningen heeft een 50-jarige vaatchirurg voor een jaar geschorst. Doordat hij ernstige fouten maakte is een 71-jarige vrouw in 2009 overleden in het Lucas Ziekenhuis in Winschoten. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

 

 

De chirurg was ten tijde van de fouten een onbekwaam en onbevoegd, oordeelde het tuchtcollege. De vrouw kwam in september 2009 met een gescheurde buikslagader in het Winschoter ziekenhuis. Twee ervaren verpleegkundigen en twee arts-assistenten vermoedden onmiddellijk dat het om een gescheurde buikslagader ging. In zo’n geval moet meteen worden geopereerd. De chirurg meende echter dat het om een simpele verstopping ging en schreef laxeermiddelen voor.

Fouten
Die nacht bleek dat de verpleegkundigen het juist hadden gehad. De vaatchirurg werd opgeroepen voor een spoedoperatie, maar dat mocht niet meer baten. De vrouw overleed. Later bleek dat de chirurg ook bij deze operatie fouten had gemaakt. Bovendien beschikte hij niet over de juiste papieren om de operatie te mogen uitvoeren. Hij had een Belgische erkenning als vaatchirurg, maar was er ondanks een extra stage in het UMC Groningen niet in geslaagd een Nederlands diploma te halen schrijft de krant. Als de chirurg niet zulke grote fouten had gemaakt, had de vrouw volgens het tuchtcollege een reële kans op overleven gehad. Verder zou de chirurg onvoldoende hebben nagedacht over zijn handelen en slecht hebben gecommuniceerd.

Lees verder bij Skipr.

Delen