Uit de kast

Wie een serieuze wijnliefhebber dreigt te worden en geen kelder heeft, kan op den duur niet zonder klimaatkast. Waar moet je bij de aanschaf van zo’n kast op letten?

Je komt er vanzelf een keer achter dat je een wijnkast nodig hebt. Eerst neem je nog genoegen met een koel hoekje onder de trap of een plank in de schuur, totdat die mooie Elzas, ter plaatse bij de wijnboer gekocht, voortijdig blijkt te zijn geoxideerd. Vanaf dat moment wordt de wijnkast een net zo vanzelfsprekend en onmisbaar luxeartikel als de koelkast. Zo verging het mij tenminste.

Een wijnkast hoeft niet vol te liggen met dure wijn uit Bourgogne, Toscane of Australië. Het grootste deel van de inhoud van mijn klimaatkast bestaat uit doodgewone wijn voor alledag. De eerste zes flessen die er een paar jaar geleden een plaats kregen, kwamen gewoon uit de supermarkt: een onvermoed lekkere Bordeaux voor een tientje per fles. De wijn was dan ook snel uitverkocht. Dankzij de klimaatkast liggen er nog een paar flessen op hun tijd te wachten.

lees verder (pdf).

Delen