Uit de oude doos III

Kamperen was in de jaren zestig ook onder V.V.A.A.-leden zeer populair. Terwijl de dagbladen in juni 1965 volstonden met de aanstaande verloving van Claus von Amsberg (een Duitser!) met onze kroonprinses, haalden veel landgenoten de tent van zolder voor de grote vakantie.

 

Hoewel, tent? De lezers van Arts en Auto hielden waarschijnlijk meer van een luxe caravan als we op de advertenties in die tijd afgaan. Er stonden in Arts en Auto van 12 juni 1965 maar liefst zeven advertenties voor caravans. Onder meer van Kip, Tabbert, Stercke-man en P.A.F, De Betere Caravan uit Eigen land. Daarnaast nog een reclame voor caravanverwarming en eentje voor Air Lift, een lucht-hulp-vering voor de arme auto die het gevaarte moest voortslepen.

Hoe dan ook, tent of caravan, het lijstje ‘Heeft u alles’ in dezelfde Arts en Auto was in beide gevallen goud waard. Daarop stonden absoluut onmisbare attributen voor op de camping. Wie kon er immers zonder lucifers en asbakje, waterzakken, veiligheidsspelden, regenkapje, badpakken, een goed zakmes, briefpapier en adressen waarheen men een briefkaart wil zenden, naaigereedschap, reiswekker of reservezakdoeken? Ook heel handig bij de vakantietips was het lesje weer voorspellen. ‘Hoe kun je zien dat het goed weer wordt? Als de rook uit je sigaret recht omhoog stijgt.’ Vast wel betrouwbaarder dan sommige computermodellen van de weersverwachting voor morgen.

Delen