Uit de oude doos IV

Fietsen: goed voor u! is de kop van een artikel in Arts & Auto van 17 februari 1968. “Zélfs in een tijdschrift dat als het onze Arts & Auto heet, menen wij van tijd tot tijd ook wel eens aandacht te mogen besteden aan andere vervoermiddelen dan de zoveel P.K.’s waarmede onze leden zich dagelijks naar hun patiënten plegen te spoeden.”

 

Aanleiding voor deze frivoliteit is de 56ste Tweewieler Rai later die maand. De schijnwerper gaat daarom op “het niet alleen nuttige, maar ook zo gezonde vervoermiddel dat sinds mensenheugenis onder de naam fiets bekendstaat en dat – méér dan de auto – de gejaagde-mens-anno-1968 op zijn gemak weet te stellen.” Destijds hield het blijkbaar economisch ook niet over, want de verkoop van rijwielen stagneert door een “verslechterd conjunctuurverloop”.

Maar dat geldt niet voor de concurrentie. Bromfietsen vinden gretig aftrek, vooral bij jeugdige personen en jonge huisvrouwen. Mogelijk dat de laatstgenoemde afvalligen op de RAI nog bekeerd konden worden middels de expositie ‘Fiets en mode’. Maar voor het definitief afhaken van de jeugd moest worden gevreesd. Er was op de RAI een aparte ruimte voor tieners en twens met disco en optredens van beatbands. “Ook als oudere zult u stellig met een glimlach het drukke beweeg hier gadeslaan of verrast een kijkje nemen in de kledingboetiekjes met hun bizarre koopwaar.” Ja, maar ondertussen keken de kinderen ook ergens anders naar. Niet naar fietsen. Wel naar glimmende brommers, waaronder de onweerstaanbare Sparta Grand Sport 1968!

Delen