Uit de oude doos VIII

De pagina ‘Ladylike’ is in de jaren zeventig een vast onderdeel in Arts en Auto. De rubriek zal voornamelijk bedoeld zijn geweest voor de echtgenotes van VvAA leden, want in die tijd was slechts 10 procent van de leden van het vrouwelijk geslacht.

Een Ladylike-pagina uit 1971 maakt melding van de hachelijke combinatie mode en dames in het verkeer. In haar openingszin geeft de schrijfster nog enthousiast gas: ‘Tegen de maxi-mode kan alleen hoera gezegd worden’. Direct daarna trapt zij vol op de rem, want ‘Enige West-Duitse automobielclubs doen dit niet. Die clubs voorzien namelijk grote moeilijkheden voor de autorijdende en maxi-dragende dames bij het in- en uitstappen van hun automobielen. Tevens waarschuwen zij ervoor dat er opgelet dient te worden bij maxi in een auto om vooral geen spitse hakken te dragen, daar deze makkelijk in de zomen blijven hangen. Hierdoor zouden ongelukken kunnen ontstaan, daar de automobi-liste niet tijdig genoeg het juiste pedaal kan bereiken’.

gevaarlijke maxi

Er waren in 1971 vast nog veel mannen die nerveus werden alleen al bij de gedachte aan een vrouw achter het stuur en die hen liever thuis zagen, veilig met de Avenue op de bank naast de Rotobar (zie foto), de hippe mobiele bar die volgens Ladylike een aanwinst voor het interieur was.

Anno 2013 bestaat de Avenue al bijna twintig jaar niet meer en is de Rotobar nog slechts retro curiosa. Vrouwen rijden volgens veel autoschadeverzekeraars veiliger dan mannen en ook in de zorg nemen de dames steeds vaker het stuur over. Het aantal vrouwelijke VvAA leden is nu 52,2 procent.

Delen