Uit de oude doos XXII

Hoe maken we zelf een kerststukje? Met deze lastige problematiek weet het Arts en Auto Kerstnummer uit 1971 wel raad: “Gebruik pottenbakkersklei als basismateriaal!” Ook cruciaal: “Kies de kaars altijd in de tint van de bessen!” En nog zo’n slimme tip: “Hou het kerststukje zo veel mogelijk in een driehoekvorm, dat geeft een eleganter effect.” Handig verderop in het nummer is ook het stuk ‘Braden is geen kunst, snijden des te meer’, over het snijden van de kalkoen.    

Dit soort nuttige informatie is vanaf 1970 elk decembernummer vaste prik. Dan verschijnt het speciale, extra dikke, glanzende kerstnummer. Elk nummer staat vol onderwerpen die betrekking hebben op de feestdagen. Zo is er ‘Mode bij kaarslicht’ en vermeldt ‘De gast en de feestelijke hapjes’ suggesties voor overheerlijke ‘slok-hapjes’ (blokjes kaas met ananas en rauwe bloemkoolroosjes met mayonaise). Verder zijn er kerstverhalen en -gedichten.

Ook adverteerders doen mee. Modehuizen, whiskymerken en autodealers wensen de lezers fijne dagen toe. En er staan in de eerste kerstnummers opvallend veel uitnodigingen voor Caravan-kerstshows. Blijkbaar was u in dat opzicht ooit een interessante doelgroep.

Het laatste speciale Arts en Auto Kerstnummer verscheen in 1990. Daarin geen handige tips meer. Ook niet over snijden. Blijkbaar was het de redactie inmiddels duidelijk dat zij u dáár weinig nieuws over kon vertellen.

12-2014p008a

 

 

 

Delen