In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: David Joosen, fysiotherapeut bij ErgoZit, een adviesbureau voor arbeid en gezondheid.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Erik van der Burgt
Zo’n vijf jaar geleden krijgt David Joosen (36) een barista-workshop cadeau. Er gaat een wereld voor hem open. “Ik ben een koffieliefhebber, maar wist niet dat het smaakpallet van koffie, met meer dan achthonderd aroma’s, breder is dan dat van bier en wijn. Koffie liet me niet meer los.” De fysiotherapeut verdiept zich verder in de koffiewereld. “De koffiebonen maken het verschil, maar ook hoe ze worden gebrand. Elke brander heeft een eigen stijl, een eigen touch.”
Daardoor geïnspireerd, gaat Joosen in de leer bij ‘de beste koffiebrander van Europa’. Hij laat een ‘coffee roaster’ op maat maken in Engeland en verbouwt en isoleert het tuinhuis om zijn nieuwehobby te beoefenen. Twee jaar later is zijn branderij ‘Het Brandhuys’ nog steeds gevestigd in de achtertuin in Geertruidenberg, maar verder is er veel veranderd. De machine uit Engeland heeft plaatsgemaakt voor een grotere uit China. De fysiotherapeut heeft inmiddels zeven eigen koffies ontwikkeld (“Van fruitige tot sterke, donkere smaken”) en importeert koffiebonen uit allerlei landen. Van Peru en India tot Ethiopië. Geen ‘fair’ maar ‘direct trade’. “Ik koop rechtstreeks bij de plantages zodat boeren echt een goede prijs krijgen. De importeurs regelen alleen het transport.”
Fysiotherapeut David Joosen ‘Koffiebranden is een soort van meditatie’
Joosens klantenbestand is explosief gegroeid, dankzij een webshop (hetbrandhuys.nl) en een winkel waar zijn koffies worden verkocht. Hij is zelfs een halve dag minder gaan werken als fysiotherapeut. “Ik kijk niet te ver vooruit, maar het is wel mijn droom om nog meer met de branderij bezig te zijn.” Joosen kan er ‘helemaal zijn ei in kwijt’. “Het is een uitdaging om de optimale smaak uit een koffieboon te halen. Net zo lang proeven totdat ik dat heb bereikt. Het koffiebranden op zichzelf is een ambacht. Het komt heel precies. Het is een soort van meditatie. De meeste voldoening krijg ik als ik andere mensen mijn koffie kan laten ervaren én ze kan vertellen wat er allemaal komt kijken bij het koffie maken. Die barista-workshop van vijf jaar geleden geef ik nu zelf.”
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Artsenauto.nl maakt gebruik van cookies
Om u een optimale gebruikerservaring te bieden en berichten aan te laten sluiten op uw interesses, maken wij gebruik van cookies. Door op ‘Toestaan’ te klikken, geeft u toestemming om deze cookies te plaatsen. Bij cookie-instellingen kunt u uw voorkeur wijzigen.
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring bij het navigeren door onze pagina’s te optimaliseren. Een cookie is een klein tekstbestandje waarin gebruikersinstellingen en andere informatie worden opgeslagen. Cookies kunnen uw computer en de daarop aanwezige bestanden niet beschadigen
Bij cookies wordt onderscheid gemaakt tussen noodzakelijke en niet-noodzakelijke cookies. De noodzakelijke cookies zijn de cookies die essentieel zijn voor het goed functioneren van de website. De noodzakelijke cookies zijn altijd ingeschakeld.
De niet-noodzakelijke helpen ons te analyseren en te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser bewaard. U heeft ook de optie om het gebruik van deze cookies uit te schakelen. In sommige gevallen kan dit effect hebben op uw gebruikerservaring.
Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor het goed functioneren van de websites. Deze categorie bevat alleen cookies die de basale functionaliteit en veiligheidsfeatures van de website regelen. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op. Dit betreft de volgende cookies:
Cookies die het mogelijk maken om berichten en adverenties te laten aansluiten op uw interesses. Door op artsenauto.nl op ‘Toestaan’ te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van de volgende niet vereiste cookies:
Door op het schuifje hierboven te klikken kunt u het gebruik van deze cookies door artsenauto.nl in- of uitschakelen.
Uitlaatklep – koffiebranden
In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: David Joosen, fysiotherapeut bij ErgoZit, een adviesbureau voor arbeid en gezondheid.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Erik van der Burgt
Zo’n vijf jaar geleden krijgt David Joosen (36) een barista-workshop cadeau. Er gaat een wereld voor hem open. “Ik ben een koffieliefhebber, maar wist niet dat het smaakpallet van koffie, met meer dan achthonderd aroma’s, breder is dan dat van bier en wijn. Koffie liet me niet meer los.” De fysiotherapeut verdiept zich verder in de koffiewereld. “De koffiebonen maken het verschil, maar ook hoe ze worden gebrand. Elke brander heeft een eigen stijl, een eigen touch.”
Daardoor geïnspireerd, gaat Joosen in de leer bij ‘de beste koffiebrander van Europa’. Hij laat een ‘coffee roaster’ op maat maken in Engeland en verbouwt en isoleert het tuinhuis om zijn nieuwehobby te beoefenen. Twee jaar later is zijn branderij ‘Het Brandhuys’ nog steeds gevestigd in de achtertuin in Geertruidenberg, maar verder is er veel veranderd. De machine uit Engeland heeft plaatsgemaakt voor een grotere uit China. De fysiotherapeut heeft inmiddels zeven eigen koffies ontwikkeld (“Van fruitige tot sterke, donkere smaken”) en importeert koffiebonen uit allerlei landen. Van Peru en India tot Ethiopië. Geen ‘fair’ maar ‘direct trade’. “Ik koop rechtstreeks bij de plantages zodat boeren echt een goede prijs krijgen. De importeurs regelen alleen het transport.”
Joosens klantenbestand is explosief gegroeid, dankzij een webshop (hetbrandhuys.nl) en een winkel waar zijn koffies worden verkocht. Hij is zelfs een halve dag minder gaan werken als fysiotherapeut. “Ik kijk niet te ver vooruit, maar het is wel mijn droom om nog meer met de branderij bezig te zijn.” Joosen kan er ‘helemaal zijn ei in kwijt’. “Het is een uitdaging om de optimale smaak uit een koffieboon te halen. Net zo lang proeven totdat ik dat heb bereikt. Het koffiebranden op zichzelf is een ambacht. Het komt heel precies. Het is een soort van meditatie. De meeste voldoening krijg ik als ik andere mensen mijn koffie kan laten ervaren én ze kan vertellen wat er allemaal komt kijken bij het koffie maken. Die barista-workshop van vijf jaar geleden geef ik nu zelf.”
Delen:
Gerelateerde artikelen:
Onderwerpen