Vaatrisico

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

Wat?

Met de app Vaatrisico kunt u eenvoudig en snel het 10-jaarsrisico op ziekte of sterfte door hart- en vaatziekten vaststellen. De app berekent het risico op basis van gemakkelijk te meten klinische gegevens, zoals bloeddruk, cholesterolgehalte, leeftijd en geslacht. Voor mensen met risicofactoren maar zonder vaatziekte of diabetes baseert de app zich op de CVRM SCORE-risicotabel en voor mensen met diabetes mellitus type 2 op de ADVANCE-risicoscore. Voor mensen met klinisch manifest vaatlijden wordt de SMART-risicoscore gebruikt, die het UMC Utrecht samen met Harvard heeft ontwikkeld op basis van gegevens uit het SMART-onderzoek. In dat onderzoek worden ruim tienduizend patiënten met hart- en vaatziekten al meer dan tien jaar gevolgd. De vierde score in de app – Vaatrisico bij ouderen – is door UMC Utrecht ontwikkeld in samenwerking met het LUMC en onderzoekers uit de UK. Beide risicoscores zijn extern gevalideerd.

Voor wie?

Huisartsen, praktijkondersteuners en cardiologen.

Plus- en minpunten

De app is heel handig om een patiënt uit te leggen wat zijn 10-jaarsrisico is op ziekte of sterfte door hart- en vaatziekten. U kunt laten zien wat het effect is van stoppen met roken en van het aanpassen van het dieet of wat de gevolgen kunnen zijn van therapieontrouw. In tegenstelling tot vergelijkbare apps kunt u met Vaatrisico ook het risico bepalen voor patiënten vanaf 70 jaar.

Als u na de eerste berekening voor een bepaalde patiënt op het rode kruisje drukt in plaats van op het ‘<’-symbool, hoeft u voor die patiënt niet steeds dezelfde gegevens opnieuw in te toetsen. Dat is niet duidelijk aangegeven.

Reacties

Een gebruiker in de Android-appstore noemt de app informatief, maar betreurt het dat de CVRM SCORE-risicotabel pas bij 40 jaar begint. “Menig patiënt kan jonger zijn.”

Gebruiker

Naam Joost Zaat (65) Beroep huisarts Werkplek Huisartsenmaatschap Landauer (Purmerend)

“Ik heb veel oudere patiënten in mijn praktijk en ik gebruik de Vaatrisico-app steeds vaker om hen te laten zien wat je zou kunnen doen om de komende tien jaar minder kans te maken op een beroerte of hartinfarct. Simpeler kan haast niet: nadat enkele kengetallen van de patiënt zijn ingevuld, verschijnt meteen het risico. Daarna ‘speel’ ik samen met de patiënt wat met de kengetallen: wat gebeurt er bijvoorbeeld als de bloeddruk met behulp van medicatie onder de 140 komt en en wat zou het effect zijn als diegene stopt met roken?

Hoewel een kanspercentage niets zegt over een individueel risico, helpt Vaatrisico me wel om mijnpatiënten duidelijk te maken: we kunnen uw bloeddruk strikter behandelen, maar zolang u blijft roken heeft dat slechts beperkt zin. Ik ben ervan overtuigd dat als mensen weten dat het nut heeft wat ze doen, ze zich er ook beter aan houden.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS
  • Prijs gratis
  • Ontwikkeld door UMC Utrecht Hart- en Vaatcentrum
  • Meer informatie umcutrecht.nl

 

Delen