Van paardenmeisje tot commandant

Als commandant van het afdelingsdressuurteam van PV Zuidenveld uit Sleen werd verzekerings- en cosmetisch arts Afiena Berends-Kommer in 2013 en 2014 Nederlands kampioen. Nu wil ze individueel als dressuuramazone nog één keer het hoogste niveau bereiken.

Tekst:Martijn Reinink | Beeld Kees van der Veen/DB

 

Het was haar droombaan: paardenarts. Toch koos Afiena Berends-Kommer (46) na de Laboratorium-school voor humane geneeskunde. “Ik vroeg mensen om me heen om advies”, herinnert ze zich. “‘Niet doen’, zeiden velen, ‘paardenarts is geen beroep voor vrouwen. Veel te zwaar.’ Als ik niet met paarden kon werken, hoefde ik ook geen dierenarts te worden, dan werkte ik liever met mensen.” Toen Berends-Kommer zich aanmeldde voor de opleiding geneeskunde moest ze drie plaatsen opgeven waar ze de studie zou willen volgen. “Groningen, Groningen en Groningen, schreef ik op mijn lijstje. Ik was niet van plan op kamers te gaan, ik had thuis een paard.”

02-2015p038-039-liveAls kind combineerde Berends-Kommer het springen met dressuur. “Op mijn 24ste kreeg ik een paard dat niet ‘over het hout’ wilde, zoals we dat noemen. Hij tikte elke balk eraf. Door hem ben ik verdergegaan met dressuur.” Een sport die veel tijd opslokt. “Momenteel besteed ik hooguit acht uur per week aan mijn paard. Toen ik nog geen kinderen had, stak ik er veel meer tijd in.” Toch ging dat niet ten koste van haar opleiding. Binnen zes jaar rondde ze haar studie af. “Met dank aan mijn ouders die me altijd volledig hebben gesteund tijdens mijn studie en het paardrijden. Zelfs nu mijn vader tachtig is, gaat hij nog met me mee naar wedstrijden.”

Lees verder (pdf).

02-2015p038-039

Delen