Veiligheid patiënt is topprioriteit

Het aantal onnodige sterf- en letselgevallen in ziekenhuizen moet volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid drastisch omlaag.  De veiligheid van patiënten in ziekenhuizen wordt de komende jaren een topprioriteit van de raad. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

 

 

De raad noemt het ‘onacceptabel’ dat jaarlijks tweeduizend mensen in ziekenhuizen omkomen door vermijdbare fouten en 38 duizend mensen onnodige medische schade oplopen.

Volgens de Volkskrant concludeert Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad, in het jubileumboek Veiligheid in perspectief dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier niet scherp genoeg op toeziet. Het boek is opgesteld voor de achtste verjaardag van de raad, die donderdag wordt gevierd. “Veiligheid in ziekenhuizen dreigt in de marge te belanden”, zo citeert de krant uit jubileumboek.

Het boek geeft een overzicht van ruim zestig en meer dan tweehonderd kleinere onderzoeken die de raad sinds de oprichting in 2005 heeft uitgevoerd. Daarbij vijf grote onderzoeken in ziekenhuizen.

Lees verder bij de Volkskrant.

Delen