Vereenvoudiging eindafrekening Continuïteitsbijdrage

Vanaf komende zomer gaan de zorgverzekeraars de generieke continuïteitsbijdrage (CB) definitief vaststellen. Zorgaanbieders die deze financiële tegemoetkoming hebben aangevraagd en al een voorlopige bijdrage hebben gehad, krijgen dan een eindafrekening. In een persbericht van 21 april 2021 gaf Zorgverzekeraars Nederland aan dat de eindafrekening is vereenvoudigd.

Tekst: Katrijn van Berkum en Timo van Oosterhout

“De werkwijze voor een centrale afrekening is te complex en tijdrovend. Bovendien is deze wijze van berekenen niet volledig transparant voor de zorgaanbieders. De berekening zal daarom decentraal door iedere zorgverzekeraar zelf worden uitgevoerd”, aldus Zorgverzekeraars Nederland. 

Om onbedoelde negatieve effecten voor zorgaanbieders te voorkomen, wordt de inhaalzorg hierbij niet meegenomen in de berekening. De omvang van de inhaalzorg is dus op ‘nul’ euro gesteld.  Dit betekent dat de inhaalzorg niet met de CB wordt verrekend.

Voor zelfstandige behandelcentra geldt deze wijziging niet. De vaststelling van de continuïteitsbijdrage vindt vanwege de bekostigingssystematiek op een later tijdstip plaats (zn.nl).

Senior jurist Katrijn van Berkum en advocaat Timo van Oosterhout zijn werkzaam bij stichting VvAA Rechtsbijstand

Delen