Verlanglijstje

Dienie Koolen-Goossens
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens

Het verminderen van regels en administratie in de zorg staat al jaren hoog op mijn verlanglijstje. Ik werd dan ook dit weekend heel ontspannen wakker, want enkele beroepsgroepen waren hier samen mee aan de gang gegaan in schrapsessies. Ook minister Bruins was daarbij aanwezig en sprak het belang ervan uit. Hij gaf aan dat plezier in het werk van zorgverleners belangrijk is en er meer tijd moet komen voor de patiënt.

Sommige beroepsgroepen hebben andere acties georganiseerd en die slaan ook erg aan. Het lijkt alsof het roer nu echt om is in de zorg. Bij navraag bij mijn eigen beroepsgroep hoorde ik dat zij niet waren uitgenodigd bij de schrapconferentie . Zij gaven aan al wel een paramedisch akkoord gesloten te hebben waarin afspraken met zorgverzekeraars staan over vermindering van de administratiedruk. Ik heb die gelezen maar de verzekeraars gaven er allemaal een eigen draai aan en de uitwerking laat op zich wachten.

Het lijkt alsof het roer nu echt om is in de zorg

Uit onderzoek blijkt dat veel regels waarop commentaar is, van de eigen beroepsvereniging komen. Zij doen dit wel met de hete adem in de nek van de zorgverzekeraars en inspectie en schieten hierin soms door. Als docent Doelgericht en SMART haakte ik af toen we het over subdoelen begonnen te hebben die eventueel geregistreerd moesten gaan worden in het dossier. En de korte geldigheidsduur van de kwaliteitstoets is me ook nog steeds een doorn in het oog. Dat de laatste jaren een hele ‘kwaliteitsindustrie’ is ontstaan die niet staat te popelen om de regels te verminderen onderschrijf ik. In zijn blog gaf Armand Girbes zeer duidelijk het gevaar hiervoor aan.  Er zal nu toch echt doorgepakt moeten worden.

Ik was bang dat we als beroepsgroep te weinig stappen zouden gaan zetten, maar gelukkig kwam al snel de mail dat onze beroepsgroep inzet op een verbetering van de kwaliteitstoets om zo bij te dragen aan minder administratieve lasten.  Een enquête wordt uitgezet waarin de leden mogen schrappen.

Zorgverzekeraars roepen voluit dat ze schrapsessies ondersteunen en halen hun Ambitie 2025 hierbij aan. Op mijn verlanglijstje staat nog wel dat ze hier dan ook echt met z’n allen mee aan de gang gaan en dat ze zelf ook eens gaan schrappen in hun polissen.

In het kader van het schrappen van ‘regels’ wilde ik mijn blog niet al te lang maken, maar dat stond de lengte van mijn verlanglijstje helaas niet toe. In de Sint geloof ik niet meer en helaas was mijn vertrouwen in het samen optrekken met vereniging en verzekeraar wat verminderd in de loop der jaren. Nu door al die schrap-acties en met het zicht op de maand december trekt mijn geloof weer aan. Ik zal zorgen dat ikzelf braaf blijf en actief zal deelnemen en hoop op wat moois in mijn schoen.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Jettie Buma
    Geplaatst op 23 november 2017 om 21:26 | Permalink

    Toch, Dienie houd ik het gevoel dat ” het roer moet om” en ” schrappen regels elkaar niet aanvullen. Het roer moet om is m.i een metafoor voor primair vertrouwen in de zorgverleners als vakman/ vrouw, die kan verantwoorden wat hij/zij doet, bij de cliënt met zijn unieke hulpvraag in zijn omgeving en zijn omstandigheden. Daar hoort naar mijn stellige overtuiging een ander administratief stelsel bij dan ” schrappen in de huidige regelgeving die niet gebaseerd is om mijn kennis en ervaring en mijn beslissing samen met deze patiënt, maar op een controlesysteem dat inderdaad gebaseerd is op wantrouwen van de zorgverzekeraar en ” meebuigen” van de beroepsverenigingen. Schrappen mag niet verworden tot een simpeler regelgeving, maar zolang deze gebaseerd is op wantrouwen komen er toch na ieder incident nieuwe regels. Ik hoop dat ik ongelijk heb.

  2. Dienie Koolen-Goossens Dienie koolen
    Geplaatst op 23 november 2017 om 21:39 | Permalink

    Bedankt voor deze scherpe aanvulling!