Vraag en aanbod bij elkaar

Anesthesiemedewerkers Dennis Bollen en Ron Veerkamp brengen met hun platform Voca Zorg zzp’ers en zorginstellingen bij elkaar.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/ Henriette Guest

Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, schrijft anesthesiemedewerker Dennis Bollen (38, rechts op de foto) zich in 2018 bij de KvK in als zelfstandig ondernemer. “In eerste instantie deed ik het zzp’en naast een dienstverband, maar ik vond de vrijheden en de afwisseling zo fantastisch dat ik fulltime freelancer ben geworden.”

Dennis Bollen en Ron Veerkamp

Waar Bollen als zzp’er tegenaan loopt, is dat hij opdrachtgevers vaak nee moet verkopen omdat hij al ergens aan het werk is. En op het moment dat de anesthesiemedewerker wel beschikbaar is, bellen ze niet. “Daardoor word je al snel in de richting van intermediairs geduwd. Maar die rekenen forse marges. Bovendien bestaat het risico dat je werkzaamheden niet vrijgesteld zijn van btw als een detacheringspartner je ergens plaatst.”

Bollen deelt dit met Koos van Brecht, een financieel manager die hij bij CrossFit heeft leren kennen. Tijdens een kop koffie na het sporten op zondagochtend komen ze op het idee om samen een platform te bouwen om het aanbod van zzp’ers en de vraag van zorginstellingen beter op elkaar af te stemmen. “Zónder de prijs op te drijven en zonder btw-risico.”

‘We willen de zzp’ers laten meedelen in waarde en winst’

In de brainstormfase sluit ook zzp-anesthesiemedewerker Ron Veerkamp (34, links op de foto) zich bij het tweetal aan. Na ‘bloed, zweet en tranen, onderzoek doen, bouwen en testen’ lanceren ze in mei 2021 een website en een app onder de naam Voca Zorg. Veerkamp: “Zzp’ers beheren hun eigen, voor anderen afgesloten, profiel. Het platform is AVG-proof. Ze vullen in wanneer ze beschikbaar zijn, bepalen zelf hun tarief en uploaden cv, diploma’s, certificaten, KvK- en BIG-nummer, enzovoort.


Eerst controleren wij die documenten, pas daarna zijn zzp’ers zichtbaar voor zorginstellingen die zich gratis bij Voca hebben aangesloten. Zij krijgen een eigen account en zien, op basis van hun zoektermen, direct een lijst met beschikbare zzp’ers en welke tarieven zij hanteren. Via een chatfunctie kunnen zzp’ers en opdrachtgevers onderhandelen over de voorwaarden en condities van de opdracht.”

Wat kost deze service? “Voor de zzp’er helemaal niets. De opdrachtgever betaalt 20 euro per geboekte dienst. Dat is dus 2,50 euro per uur, een schijntje vergeleken met de gebruikelijke intermediairskosten.” Bovendien belandt de winst die Voca maakt niet alleen in de zakken van de oprichters. “We willen de zzp’ers laten meedelen in waarde en winst”, zegt Bollen. “Daarom hebben we bij de oprichting 49 procent van de aandelen van Voca in handen gegeven van een vereniging waar alle deelnemende zzp’ers gratis lid van worden. Hoe meer diensten zij uitvoeren, hoe groter hun belang in het platform, hoe groter de winst die zij krijgen uitgekeerd. Tijdens een alv bepalen de leden zelf hoe ze die winst willen uitkeren, in de vorm van geld, een cursus of wellicht een korting op een verzekering.”

Moderne vakbond

Maar zover is het nog niet. “We zitten nog in de opstartfase: alles wat nu binnenkomt, gebruiken we om onze bekendheid te vergroten.” Op dit moment zijn er zo’n 60 zorginstellingen en 160 zzp’ers bij Voca aangesloten. “Het zijn nu vooral ok-assistenten en anesthesiemedewerkers, al hebben zich ook al een aantal medisch specialisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers aangemeld. Iedere zorgverlener kan lid worden. We hopen echt een community te bouwen, een soort moderne vakbond voor zzp’ers in de zorg. Want een paar honderd eenpitters krijgen meer voor elkaar dan een zzp’er alleen.”

Delen