VvAA luidt noodklok bij Kamer

De vrije artsenkeuze is nog altijd in gevaar. Dat meldt Edwin Brugman, directeur Kennismanagement en Netwerken van VvAA. “Het is zeker nog geen gelopen race”, zegt hij. Daarom doet de ledenorganisatie vanmiddag in NRC een paginagrote oproep aan Kamerleden om de vrije artsenkeuze (en daarmee een redelijke vergoeding voor de zelf verkozen zorg) te behouden voor alle burgers.

 

De VvAA petitie voor zorgprofessionals die de vrije artsenkeuze willen behouden, is inmiddels ruim 38.000 keer ondertekend. De FaceBook pagina @reddepatiënt (voor consumenten en patiënten) heeft inmiddels 8.000 likes. “Maar de aandacht voor het onderwerp mag niet verslappen”, zegt Brugman. “De geruststellende woorden die onze premier eind vorige week sprak, waarbij hij aangaf dat de vrije artsenkeuze nooit ter discussie had gestaan, zouden zorgprofessionals en burgers zomaar op het verkeerde been kunnen zetten. Als er geen enkele vergoeding staat tegenover een behandeling, is er van vrije keuze feitelijk geen sprake.”

Oproep-NRC

Klik op de afbeelding om de oproep in NRC-Handelsblad te lezen (pdf).

Ondertussen lijkt de verwarring over het onderwerp groter te worden. Op twitter verschijnen tweets van onder andere André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederlands, die de ophef over de vrije artsenkeuze duidt als onterechte beeldvorming. Rouvoet ondersteunt de premier in diens woorden dat de vrije artsenkeuze nooit ter discussie heeft gestaan. VvAA zegt niettemin door te gaan met het initiatief om burgers en professionals te mobiliseren. De via de petitie en facebookpagina vergaarde steunbetuigingen, zullen binnenkort onder de aandacht gebracht worden in Den Haag. Over de vorm waarin wordt nog nagedacht, meldt een woordvoerder desgevraagd.

Mobiliseer uw patiënten en stuur ze naar www.facebook.com/redpatient


Delen