Werk aan je gun-factor!

Hoe zorg je ervoor dat je docent dat ene werkcollege verplaatst naar een moment dat je geen hockeytraining hoeft te geven? Juist, door te onderhandelen. Iets wat je straks tijdens je loopbaan ongetwijfeld goed van pas komt. Een snelcursus onderhandelen.

Tekst: Sybren Visser | Beeld: iStock

 

Als je goed oplet, merk je dat je bijna de hele dag aan het onderhandelen bent. Eerst die opdracht afmaken of toch van de zon genieten met een vriendin? En die vakantie met vrienden: waar gaan jullie naartoe?

Als je met elkaar uit dit soort dilemma’s wilt komen, is goed luisteren belangrijk, vindt diergeneeskundestudent Gijs Hofstraat. Hij zit in het bestuur van DSK, de Diergeneeskundige Studenten Kring in Utrecht. “Wij zijn zestig uur per week voor onze studievereniging in de weer. Dan moet je wel goed naar elkaar kunnen luisteren. Wij zijn onderling heel open. Wat we doen is meer samenwerken dan onderhandelen.”

“Een goed onderhandelaar krijgt dingen voor elkaar zonder dat zijn relatie met anderen daardoor wordt geschaad”, zegt Pieter Ramler, organisator van de VvAA cursus ‘Succesvol onderhandelen’. “Het gaat om meer dan alleen krijgen wat je wilt. Het belangrijkste resultaat is een relatie waarin je elkaar wat gunt.”

Lees verder (pdf).

02s-2014p016-017

Delen