Wonen en werken over de grens

Ruime keuze uit leuk werk, nooit meer in de file en altijd lekker weer. Arts en Auto sprak vier zorgprofessionals die op zoek naar avontuur, werk en meer rust naar het buitenland vertrokken.

Tekst: Andrea Linschoten

 

Je boeltje pakken en alleen of met het gezin vertrekken naar een ander land. Veel mensen dromen daar weleens over. Volgens het CBS en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut denkt zo’n 3 procent van de Nederlanders er serieus over na. Uiteindelijk vertrekken er jaarlijks ruim 140.000 mensen om in het buitenland te gaan wonen, werken, studeren of ondernemen. Meestal is het een combinatie van factoren die de avonturiers onder ons doet besluiten om Nederland te verlaten. Ze zijn op zoek naar (leuker) werk, meer rust, mooie natuur en een prettig klimaat. Omdat er in verschillende landen, vaak door vergrijzing, een tekort aan personeel is, werven zij steeds vaker in het buitenland. En door de globalisering is de wereld kleiner geworden. Met goedkope vliegtickets, internet en social media is het steeds eenvoudiger om het contact met de achterblijvers te blijven onderhouden. Emigreren wordt steeds makkelijker.

Huisarts Céleste Schoenmakers-Smits (47) emigreerde in 2010 met haar man en kinderen naar Chassiers in de Franse Ardèche. Schoenmakers-Smits vertelt: “Wij wilden graag op een andere manier leven, meer in de natuur, met de vrijheid van een eigen bedrijf. Wij kozen voor Frankrijk omdat we er vaak op vakantie gingen en de taal goed spraken. Op zoek naar een gîtes-bedrijf zijn we in de Ardèche beland. We verhuren nu huisjes en ik combineer dat met mijn werk als waarnemend huisarts in Vallon Pont d’Arc. Dat doe ik gemiddeld 2 à 3 dagen per week.”

Lees verder (pdf).

02-2014p016-019

Delen