Zin in Zorg

Woensdag 20 november kwamen honderd jonge zorgprofessionals en betrokken organisaties in ‘t Hart, hoofdkantoor van VvAA in Utrecht, bij elkaar om samen na te denken hoe er meer werkplezier in de zorg terug kan komen en hoe de mentale fitheid van zorgverleners vergroot kan worden.

De bijeenkomst Zin in Zorg, een initiatief van VvAA, DJS, LAD en LOVAH, werd geleid door Kiki Lombarts (hoogleraar Professional Performance) en Antoinette de Bont (bijzonder hoogleraar Sociologie van Innovaties in Zorg). Na een centrale start, gingen de aanwezigen in kleinere groepen in gesprek over zaken als behoud van werkplezier en veerkracht en wat daarvoor nodig is. 

Aios chirurgie en VvAA-bestuurslid Thomas Schok over de avond: “Ik vond het een inspirerende avond, Zin in Zorg is echt een beweging waar je als zorg-professional bij wilt horen. We hebben zeker het gevoel dat we met zijn allen iets gaan veranderen. Als jonge zorgprofessionals moeten wij onze rol nemen om mede de toekomst van de zorg te bepalen.” 

In de loop van december wordt de analyse van Lombarts en De Bont verwacht. Deze uitkomsten worden bij de brede achterban getoetst en daarna worden de vervolgstappen bepaald. Die zullen gericht zijn op het ondersteunen en faciliteren van jonge zorgprofessionals om veranderingen te bewerkstelligen. Ook zal er nagedacht worden hoe studenten en ervaren artsen bij Zin in Zorg te betrekken, en daarna ook andere beroepsgroepen zoals onder andere paramedici, apothekers, tandartsen en dierenartsen.

De aanwezige zorgprofessionals zijn ambassadeurs van deze nieuwe beweging en gaan het project verder uitdragen. Zorgprofessionals die zich willen aansluiten, of de ontwikkelingen willen volgen, kunnen terecht op zininzorg.nl.

Delen