ZN wil minder regels in eerste lijn

Zorgverzekeraars Nederland wil de regelzucht in de hele eerste lijn terugdringen. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van ZN in een persbericht

 

 

 

Rouvoet haakt daarmee in op het akkoord Het Roer Gaat Om. Onder die noemer besloten overheid, huisartsen en verzekeraars de regeldruk terug te brengen en samenwerking en kwaliteit te bevorderen.

“Met het signaal Het Roer Moet Om hebben de huisartsen een ban gebroken,” zegt Rouvoet. De ZN-voorzitter realiseert zich dat er meer onderling begrip en vertrouwen nodig is in de zorg. Het grote aantal regels gaat soms juist ten koste van kwaliteit en doelmatigheid, stelt hij.

Maar het zijn niet de zorgverzekeraars alleen die te veel regels hanteren. “Toezichthouders, overheden, patiëntenorganisaties en beroepsverenigingen kunnen er ook wat van.” ZN wil daarom op korte termijn overleg met de brancheorganisaties in de eerste lijn, met het ministerie, NPCF en met de Nederlandse Zorgautoriteit.

Rouvoet betwijfelt overigens of dat op korte termijn resultaat oplevert. De bureaucratie is te ingewikkeld en te hardnekkig om in een keer af te schaffen, zegt hij. “Het gaat er in eerst instantie om dat we gezamenlijk een weg kiezen en afspreken waarheen die moet leiden.”

In Arts en Auto 11 (verschijnt 7 november) leest u een interview met voorzitter Ella Kalsbeek van de LHV over onder andere Het Roer Gaat Om.

Delen