Zorg start met schrappen onnodige regels

Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan vanaf volgende week de bureaucratie te lijf. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan zij – samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders – vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dat te realiseren.

 De zogenoemde ‘schrap- en verbetersessies’ komen voort uit het initiatief (Ont)Regel de Zorg, dat huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om (HRMO) vorig jaar heeft genomen samen met ledenorganisatie en dienstverlener VvAA. Uit de sessies bleek dat zorgverleners gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie.

In maart zullen de eerste resultaten van de sessies worden teruggekoppeld

In het verlengde van de succesvolle eerste schrapconferentie (Ont)Regel de Zorg op 18 november jongstleden, pakken de zorgverleners nu door. Gesteund door het ministerie van VWS gaan zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda opstellen. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken de komende maanden in ruim twintig ‘schrap- en verbetersessies’ de koppen bij elkaar om concrete schrapsuggesties te formuleren mét de bijbehorende verbeterplannen. Het gaat hierbij om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener.

Dinsdag 30 januari zal minister Hugo de Jonge op het hoofdkantoor van VvAA in Utrecht het startsein geven voor de schrap- en verbetersessies. In maart zullen de eerste resultaten hiervan worden teruggekoppeld.

Lees meer over de Schrapweken  en het initiatief (Ont)Regel de Zorg op de website van VvAA.

Delen