Zorgonderneming van het jaar

Het Orthopedisch Centrum Oost Nederland (Ocon) is Zorgonderneming van het Jaar 2013. Als privékliniek opereert Ocon geheel zelfstandig binnen de vier muren van Ziekenhuisgroep Twente.

Tekst: Roel Notten

 

Op het Jaarcongres Zorgmarkt dat eind december 2013 in Apeldoorn plaatsvond, is het Orthopedisch Centrum Oost Nederland (Ocon) uitgeroepen tot Zorgonderneming van het Jaar 2013. Uit handen van juryvoorzitter Jos Dijkers, directeur bij Achmea Zorgparticipaties, nam Ocon-directeur en orthopedisch chirurg Ivo Buchholz de prijs in ontvangst. Bij het binnenslepen van de titel liet Ocon twee andere genomineerde zorgondernemingen, Isala Dermatologisch centrum in Zwolle en de ComPoli van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, achter zich.

Ocon voldeed volgens de jury het beste aan alle criteria: innovatief, gedreven ondernemerschap, ambitie en bewezen resultaten. “Ocon is een zeer gemoti-veerde onderneming, baanbrekend in de zorg met een missie naar de buitenwereld”, aldus juryvoorzitter Jos Dijkers.

In 2010 startten de orthopeden van Ziekenhuisgroep Twente samen met enkele anesthesisten Ocon dat als privékliniek weliswaar geheel zelfstandig opereert binnen de vier muren van de Ziekenhuisgroep Twente, maar wel de hele orthopedische zorg kan leveren en toegang heeft tot alle diagnostiek van het ziekenhuis. Voor de patiënt is de kwaliteit van zorg zichtbaar, doordat men behandeld wordt door gespecialiseerde orthopeden. De bv-constructie geeft Ocon de gelegenheid om goedkopere inkoop-afspraken te maken met leveranciers.

Platte structuur
Ocon kent een platte organisatiestructuur met slechts twee managers op 160 man personeel. De verpleegkundigen en OK-medewerkers verdelen in kleine teams onderling het werk. Deze zelfsturende teams werken volgens het ‘joint care’-principe. Dit houdt in dat op één dag meerdere patiënten met dezelfde aandoening behandeld worden, waarna de individuele patiënten gezamenlijk revalideren onder deskundige begeleiding.

Ocon ontwikkelde een speciaal brasserie-achtig voedingsconcept waarmee patiënten zelf hun maaltijd samenstellen. Een andere innovatie betreft de constatering dat patiënten informatie over de aanstaande operatie niet altijd even goed onthouden. Daarom heeft Ocon ervoor gekozen een zogenaamde instructieverpleegkundige aan te stellen die voor elke patiënt een half uur de tijd neemt om vlak voor de operatie nog één keer duidelijk uit te leggen hoe de operatie in zijn werk gaat en wat de patiënt achteraf nog aan thuiszorg nodig heeft.

Investeringen
De orthopeden van Ocon lopen echt ondernemersrisico; zij hebben voor in totaal 7 miljoen euro garant gestaan voor de investering in de bouw van de OK’s van de dagbehandeling en voor de verbouwing van de afdeling.

Ocon investeert ook volop in nieuwe diensten en innovatie, zoals een sportkliniek. “Het is een transparante onderneming die er niet voor terugdeinst concurrenten te helpen bij het opzetten van een vergelijkbaar initiatief, op basis van geloof in het eigen businessmodel”, aldus juryvoorzitter Dijkers. Directeur Ivo Buchholz is verguld met de titel: “Vier jaar geleden zijn wij, een groepje orthopeden en een aantal anesthesiologen, begonnen aan een gezamenlijke droom: een eigen zorgonderneming om patiënten optimale zorg te kunnen bieden. Wij denken dat ons dit goed gelukt is. Het is prachtig om te zien dat dit nu ook erkend wordt.”

Delen