Marsepeinen decembertaart

Martijn Mantingh (40, huisarts, getrouwd en vader van drie dochters en een zoon) verwierf dit najaar landelijke bekendheid vanwege zijn deelname aan het tv-programma Heel Holland Bakt

12-2014p088

“Koken was altijd al een hobby van me. Om desserts en taarten gaf ik minder, totdat ik een paar jaar terug door tv-zender 24Kitchen geïnspireerd raakte om te gaan bakken. Natuurlijk proef ik van mijn eigen gebak, maar omdat ik tonnetje rond zou worden als ik alles zelf opeet, neem ik geregeld iets mee naar de praktijk. Deze taart behoort tot mijn favorieten. Ik maak de marsepein altijd zelf, want dat is echt het allerlekkerste.”

Marsepeinen decembertaart

(voor springvorm van circa ø 20 cm)

Ingrediënten

Cake

  • 120 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 60 gram boter
  • 5 eidooiers
  • 4 eiwitten

Fruitvulling

  • 200 gram diepvriesfruit
  • 100 gram suiker
  •  el water
  • 1 el maïzena

Mascarponevulling

  • 250 gram mascarpone
  • 175 gram zachte boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 100 gram frambozen (diepvries of vers)
  • 75 gram suiker
  • 4 tl kaneel
  • water

Marsepein

  • 200 gram amandelmeel
  • 250 gram fijn kristalsuiker
  • 1 eiwit
Bereiding 

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter. Leg bakpapier op de bodem van de ingevette springvorm. Klop de eiwitten met de helft van de suiker goed stijf. Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker au bain marie schuimig. Meng het dooiermengsel door het stijve eiwit. Spatel de gesmolten boter en de bloem erdoor, schenk in de vorm. Bak in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat het buiten de vorm afkoelen.

Verwarm het fruit in een pannetje met de suiker en 1 el water. Meng de maïzena met wat water, roer goed door en voeg toe aan het verwarmde fruitmengsel. Laat indikken en vervolgens afkoelen. Meng mascarpone, boter en poeder-suiker tot een gladde massa en voeg de kaneel toe. Verwarm de frambozen. Zeef het frambozenmengsel, schenk het sap door de mascarpone en laat wat opstijven in de koelkast. Snij de cake in 3 lagen; besmeer de onderste dik met de fruitvulling, de middelste met een deel van het mascarponemengsel; plaats ze weer op elkaar. Bestrijk de boven- en zijkanten ook met het mascarponemengsel. Laat opstijven in de koelkast.

Meng het amandelmeel met de kristalsuiker, voeg het eiwit toe. Goed kneden tot mooi glad marsepein. Rol uit tot 3 mm dikte. Gebruik bij het uitrollen ruim poedersuiker als het erg plakt. Drapeer over de cake en druk goed aan. Snij overtollig marsepein weg en gebruik als decoratie.

Wijntip Han Sjakes

De smaak van wijn wordt voor een groot deel bepaald door de combinatie van zoete, zure en bittere smaken.
Als deze samen een harmonieus geheel vormen, dan is de kans groot dat we de wijn lekker vinden. Bedenk hierbij dat wat wij ‘droge wijn’ noemen, ook altijd zoete elementen heeft, al was het alleen maar de alcohol. Zeker is dat we wijn níet lekker vinden als een van de drie smaken sterk overheerst. Te zuur, te bitter of plakkerig zoet, dat vindt niemand fijn.

Hoe zoeter de (dessert)wijn, hoe meer zuur hij bevat, ook al proef je dat niet zo duidelijk. Dit geldt trouwens ook voor de zoete decembertaart, waarin de (fruit)zuren net zo onmisbaar zijn als in de wijn.

Voor een geslaagde wijnkeuze bij zoete desserts moet het zoetgehalte van beide aan elkaar gewaagd zijn, anders is ook het evenwicht tussen taart en wijn zoek. Bij deze krachtige en zoete decembertaart passen dessertwijnen met een uitgesproken smaak en een stevig suikergehalte. Dan zorgt het zoetzure spel van beide partijen voor spannende smaaksensaties.

Fontanafredda, Moscato d’Asti, Le Fronde 2013. Zoete, lichte (5% alcohol), fleurige en druivig-fruitige mousserende wijn uit Italië. Het koolzuur werkt verfrissend bij het vet in de taart, terwijl het fruitkarakter van beide elkaar versterkt (Albert Heijn, € 7,99).

Osborne, Cream Sherry. Droge, gerijpte oloroso-sherry waaraan stroperig zoete wijn van zongedroogde druiven is toegevoegd. Fluweelzacht en intens, waarbij de lichte notensmaak mooi aansluit bij de marsepein (circa € 4,90, o.a. bij Gall & Gall, Plus en Jumbo).

 

 

 

 

Delen