6 mocktails voor een zwoele zomeravond

culinair / De zomer staat voor de deur! Tijd voor zwoele zomeravonden met barbecues en borrels in de buitenlucht. Natuurlijk hoort een lekker drankje erbij, maar soms heb je even geen zin in alcohol. Bovendien: nuchter zijn is hip!

Beeld Myrthe ten Hoopen

De tijd dat je naast je feestende vrienden moest staan sippen met een colaatje is voorbij. Met deze mocktailrecepten zorg je voor unieke smaken en een gezellig drankje in de hand, zonder zorgen over de kater. En ze zijn ook nog eens een lust voor het oog. Goed voor de likes en voor de lever! (Alle recepten zijn voor vier glazen.)

1.     Frozen virgin pornstar martini

  • 60 ml vanillesiroop
  • 500 ml passievruchtsap
  • 30 ml limoensap
  • IJsklontjes
  • 2 passievruchten, gehalveerd.

Bereiding: giet 500ml passievruchtensap in een blender, en doe daar zo veel ijsklontjes bij dat ze net niet boven het sap uitkomen. Giet de overige ingrediënten erbij, en blend totdat je een ‘slushie’ substantie hebt. Verdeel over 4 martiniglazen en garneer met een halve passievrucht.

2. Lychee rose aardbeien mocktail

  • 500 ml rozenlimonade
  • 660 ml lycheesap
  • 4 bevroren aardbeien

Bereiding: zorg voor een koud glas door deze van te voren met ijsklontjes te vullen. Haal daarna de ijsklontjes uit het glas. Vul de glazen voor de helft met het lycheesap, vul de bovenkant aan met de rozenlimonade en leg een bevroren aardbei in ieder glas.

3. Apple elixer

  • 500 ml Appelsap
  • 60 ml Sapinca root elixir siroop (verkrijgbaar bij de slijterij)
  • 500 ml bruiswater
  • Steranijs ter garnering
  • ijsklontjes

Bereiding: verdeel de siroop over de glazen, en vul het glas tot de helft met ijsklontjes. Vul verder aan met de appelsap, en als laatst de spa rood. Giet de spa rood over de bolle kant van een lepel voor een mooi kleurverloop in de cocktail. Garneer eventueel met een steranijs.

4. Komkommer crush

  • 1 komkommer
  • 2 takjes verse munt, + extra voor garnering
  • 30 ml Limoensap
  • 15 ml agavesiroop (of honing)
  • 500 ml tonic
  • IJsklontjes

Bereiding: snij eventueel eerst een dunne plak uit de lengte van een halve komkommer ter garnering voor later. Schil en snijd de komkommer in blokjes. Doe de blokjes in de blender, samen met het limoensap, de agavesiroop en de munt. Giet het geblende mengsel door een zeef.

Doe ijsklontjes in 4 glazen een verdeel het gezeefde komkommermengsel hierover. Vul aan met de tonic. Garneer met munt, en eventueel de komkommer.

5. Virgin vanilla colada float

  • 4 scheppen vanille-ijs
  • 660 ml gingerbeer
  • 250 g ananas

Bereiding: vermaal de ananas in een blender tot helemaal vloeibaar. Leg op de bodem van vier (grote) glazen een schep vanilleijs, en giet het ananassap erover. Vul aan met het gingerbeer. Bereid je voor op een hoop schuim!

Tip: garneer met gedehydreerde ananas door schijfjes ananas 40 minuten op 120 graden in de oven of airfryer te laten uitdrogen.

6. Grapefruit rozemarijn fizz

  • 4 takjes rozemarijn + extra ter garnering
  • 250 g kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 150 ml grapefruitsap
  • 150 ml Bundaberg grapefruit frisdrank

Bereiding: maak rozemarijnsiroop door de suiker samen met het water en de takjes rozemarijn te verwarmen in een pannetje, totdat de suiker is opgelost. Laat dan 5 minuten koken op laag vuur, en laat de siroop afkoelen.

Begin met wat ijsklontjes, en giet hier de rozemarijnsiroop over. Verdeel dan het grapefruit sap en de grapefruit frisdrank over de glazen. Garneer met een takje rozemarijn.

Delen