AB-reductie veeteelt onvoldoende
“Het is heel goed nieuws dat het antibioticagebruik in de veehouderij zo snel en zo fors gedaald is, maar we zijn er nog lang niet.” Dat zegt prof Jan Kluytmans, voorzitter van de landelijke Werkgroep Infectie Preventie. Hij reageert hiermee op de brief van staatssecretaris Verdaas van Economische Zaken (EZ) en minister Schippers van Volksgezondheid (VWS) aan de Tweede Kamer, waarin staat dat het AB-gebruik in de veehouderij dit jaar met de helft gedaald is ten opzichte van 2009.
“We zijn verheugd over deze veelbelovende resultaten”, schrijven Verdaas en Schippers. “Terecht”, vindt Kluytmans. “Maar dat je zo snel en zo ver kunt reduceren, toont ook wel aan hoe bar en boos de situatie rond de antibiotica was in de veehouderij. Deze reductie speelt in ieder geval een positieve rol in het voorkomen van nieuwe infectieziekten.”
Uit de brief van Verdaas en Schippers blijkt dat veeartsen in de eerste helft van dit jaar 51 procent minder antibiotica hebben voorgeschreven ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De doelstelling van 50 procent minder gebruik in 2013 lijkt daarmee in 2012 al behaald. Cijfers van steekproefbedrijven laten voor alle daarin vertegenwoordigde veehouderijsectoren (varkens-, vleeskuiken-, vleeskalver- en rundveehouderij) een substantiële (verdere) daling zien. De daling in de verkoop van de ‘kritische antibiotica’, fluoroquinolonen en derde en vierde generatie cefalosporinen, bedroeg respectievelijk 23 en 92 procent.
Deze ontwikkeling in de verkoop en het gebruik van antibiotica blijkt uit het op 9 november 2012 gepubliceerde rapport-Maran van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van Wageningen UR, waarin de verkoopcijfers van de FIDIN (Fabrikanten en Importeurs Diergeneesmiddelen Nederland) zijn opgenomen.
Lees hier de kamerbrief over antibioticagebruik in de veehouderij (pdf).
1 reactie
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/11/25/naar-een-nederlands-model/pdoc01-245727-bijlage-berenschot-antibiotica.pdf
1. Het Deense model
In Denemarken wordt minder antibiotica gebruikt in de veehouderij dan in Nederland41. Ook komen resistente bacteriën aanzienlijk minder voor. Aangezien de omvang van de intensieve varkenshouderij en de houderijsystemen van beide landen vergelijkbaar zijn wordt Denemarken gezien als interessante vergelijking. De Denen hebben de afgelopen jaren actief beleid gevoerd om het antibiotica gebruik tegen te gaan en nemen hierin een voorbeeldfunctie in binnen Europa. Ook in Nederland wijst men vaak naar Denemarken als zijnde een „best practice‟.
1.1 Context
In Denemarken is een lange traditie van eradicatie van ziektes42. In Denemarken is het SPF (Specified Pathogen Free) systeem de laatste 40 jaar ontwikkeld. SPF wil zeggen dat bepaalde ziektekiemen (mycoplasma, App, AR, dysenterie, schruft, luizen en/of PRRSV) niet voorkomen op het bedrijf. Vrij zijn van deze ziektes geeft de hoogste SPF status43. Een SPF status betekent dus niet dat een bedrijf per definitie dierziekte vrij is, maar geeft aan welke dierziektes een bedrijf niet heeft en welke wel. Boerderijen worden ingedeeld op basis van de ziektes waarvan zij „vrij‟ zijn en krijgen hiervoor een SPF status. Vervolgens worden dan bij verkoop alleen varkens verhandeld tussen boerderijen met dezelfde SPF status. Om een SPF status te krijgen moet de veehouder aan vele eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van ontvangen en bezorgen van varkens, de afstand tot naburige veehouderijen, bezoekers, bezorging van voedsel, dagelijkse inspecties door het personeel, maandelijkse inspecties door dierenartsen, bloedtesten, en vervoer met enkel SPF vervoersmiddelen44. Ongeveer 70% van de varkensbedrijven hebben een dergelijke status.
Aangezien deze zeven kiemen veel impact hebben op de diergezondheid en het management van deze bedrijven in gunstige zin is aangepast om de SPF status te bereiken en te behouden, hebben
deze bedrijven vaak een betere algemeen gezondheidsniveau, betere productieresultaten en gebruiken zij vaak minder antibiotica. Volgens sommigen is dit de belangrijkste reden waarom Denemarken minder antibiotica gebruik heeft in de veehouderij.
—En geen Q-koorts!
KISS.
50% reductie zegt dus helemaal niets! Wat zijn de absolute getallen en dan ten opzichte van de benchmark!
ANH Jansen
28 november 2012 / 00:24