Acquisitiefraude

De afdeling Juridisch Advies en Rechtsbijstand (JAR) van VvAA ontvangt de laatste tijd geregeld meldingen over ‘acquisitiefraude’. Onder andere tandartsen, dierenartsen en psychologen met een eigen praktijk hebben aan de bel getrokken.

Tekst: Martijn Reinink

 

Per post of via e-mail krijgen ze bericht van buitenlandse bedrijven waarin wordt gevraagd hun gegevens, die deels al zijn ingevuld, te controleren en aan te vullen. Vervolgens moeten ze het formulier ondertekenen en terugsturen. Wanneer zij gehoor geven aan dat verzoek, ondertekenen ze in werkelijkheid een 3-jarige overeenkomst voor plaatsing van hun bedrijfsgegevens op een onbeduidende website. Kosten: een kleine duizend euro per jaar.

Daarom waarschuwt JAR: wees alert en lees dit soort berichten goed, óók de kleine lettertjes. Wie per abuis een handtekening heeft gezet, kan de overeenkomst meestal binnen 14 dagen na ondertekening annuleren, door middel van een aangetekende brief of e-mail.

Een laatste waarschuwing betreft energiebedrijven die op soortgelijke wijze contracten proberen af te sluiten, via vastelastenbond.nl.

Delen