Afgestudeerd met de trapboor

In 1932 was hij met zijn 21 jaar de jongste tandarts van Nederland. Inmiddels is Aart Overtveld 101 jaar. Hij rijdt nog dagelijks in een van zijn beide goed onderhouden oldtimers. De inwoner van het Brabantse Steenbergen praat graag over auto’s en techniek. “Ik heb tot op hoge leeftijd altijd graag aan auto’s gesleuteld.”

Tekst: Wout de Bruijne

Eind vorig jaar ben ik geslaagd voor de bijspijkercursus rijvaardigheid voor 55-plussers van Broem. Dat is een onderdeel van Veilig Verkeer Nederland. Zij vonden het bijzonder dat ze een deelnemer van 100 jaar hadden. Op een foto die tijdens de diploma-uitreiking werd gemaakt, zit ik vooraan. Voor mij persoonlijk hoeft al die aandacht niet zo, ik ben niet zo van de publiciteit.

Na een huiselijk ongelukje kwam ik een tijdje alleen per rollator vooruit, maar nu kan ik weer met een wandelstok lopen en kan ik er gelukkig weer met de auto op uit. Om boodschappen te doen bijvoorbeeld. Ik eet het liefst wat ik zelf koop, lekker brood en beleg. Of ik ga naar mijn woonhuis in Steenbergen. Daar ben ik liever dan in dit zorgcentrum. Ik ben hier omdat ik thuis tijdens een griep met hoge koorts ben gevallen en niet meer zelf op kon staan. In het ziekenhuis werd ik toen vanwege mijn hoge leeftijd op een soort bubbeltjesmatras gelegd. De matras was niet goed neergelegd en ik gleed zo de vloer op. Eerst leek er niets mis, maar na een onrustige nacht heb ik toch maar even naar mijn bovenarm laten kijken. Die was gebroken. Ik ben toen in een revalidatiecentrum terechtgekomen en daarna vond men het beter dat ik in het zorgcentrum ging wonen. Mijn oudste zoon van 70 jaar die in Wales woont, is overgekomen om mij te verhuizen. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat ik hem zag, want hij is terminaal ziek. We hebben in elk geval wel met die gedachte afscheid van elkaar genomen.

Lees verder (pdf).

07-2012p034-035

Delen