AFM waarschuwt voor boiler rooms

De Autoriteit Financiële (AFM) markten waarschuwt voor zes nieuwe boiler rooms. De AFM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zes frauduleuze partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van boiler rooms.

 

 

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

In het eerste kwartaal van 2016 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

  • KMJ Limited Deze partij benadert consumenten met het aanbod om pre-IPO aandelen in het bedrijf achter de app Snapchat te kopen.
  • Mitsui Credit Global Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen BYD Company Ltd. te kopen.
  • Global Consulting Europe Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Biomax Rubber Industries Limited te kopen. De toezichthouder in Oostenrijk (the Austrian Financial Market Authority (FMA)) heeft tegen Global Consulting Europe gewaarschuwd.
  • Kirkwood Global Deze partij benadert consumenten met aanbod om aandelen Apple Inc. te kopen.
  • Bayside Financial Services De toezichthouder in Hong Kong (the Securities and Futures Commission) heeft tegen Bayside Financial Services gewaarschuwd.
  • FX-CI Ltd. Deze partij benadert consumenten met het aanbod om te beleggen in forex.

De AFM ontvangt ook signalen dat gedupeerden van een boiler room worden gebeld door fraudeurs die zich voordoen als een advocatenkantoor. Zij bieden aan om het verloren geld terug te krijgen en een procedure te starten. Aan de gedupeerde beleggers wordt gevraagd om voorafgaand aan deze procedure een fors bedrag over te maken aan het advocatenkantoor. Ook hierbij geldt dat beleggers niet moeten ingaan op dit aanbod.

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld. De AFM kan persoonlijke problemen van gedupeerden van een boiler room niet oplossen. Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Dit onderzoek kan leiden tot een openbare waarschuwing.

De AFM werkt samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

Manager Beleggingen & Treasury bij VvAA Ferdinand de Wit schreef in Arts en Auto 07/08 een column over boiler rooms.

Delen