Afscheid
Op 2 juni overleed op 81-jarige leeftijd huisarts Henk de Vries en een maand later, op 2 juli, stierf, 86 jaar oud, huisarts Bram van Dijk. Ze waren goede vrienden die ook professioneel veel samenwerkten.
Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: privé
Bram van Dijk groeide op in een onderwijzersgezin in Amsterdam. Hij studeerde in de jaren vijftig medicijnen aan de VU. Na het vervullen van zijn dienstplicht als arts bij de landmacht, ging Van Dijk als waarnemer aan de slag. Begin jaren zestig startte hij zijn eigen praktijk in Apeldoorn. De geboren Amsterdammer voelde zich in de provincie meer op zijn gemak dan in de hoofdstad. In de Gelderse stad leerde hij als lid van een waarnemingsgroep Henk de Vries kennen en de twee raakten bevriend.
Ook De Vries kwam uit het Westen van het land, uit Hillegom, en was, net als Van Dijk, een onderwijzerszoon. De kleine Henk mocht soms mee visites rijden met dokter Versluis, een vriend van zijn vader. Het inspireerde hem om medicijnen te gaan studeren aan de VU. Daarna moest ook De Vries in dienst, hij werd arts bij de marine. Vervolgens begon hij eveneens, na een periode van waarnemingen, in de jaren zestig een praktijk in Apeldoorn.
Mogelijk lagen die onderlinge overeenkomsten aan de basis van de hechte vriendschap tussen de twee vakbroeders. Op professioneel vlak waren beiden modern en vooruitstrevend ingesteld. Dat mag onder meer blijken uit de trainingen die Van Dijk en De Vries (mede) organiseerden volgens het zogenoemde Warffum-model, in die tijd, begin jaren zeventig, nog in de beginfase. Ook bij het opzetten van nascholingen en het opleiden van huisartsen – Van Dijk en De Vries behoorden tot de eerste huisartsopleiders in Nederland – werkten de twee collega’s nauw samen. En zij maakten zich sterk voor het multidisciplinair werken in hometeams.
‘Bij het opzetten van nascholingen werkten de twee nauw samen’
Naast werkgerelateerd, zagen Van Dijk en De Vries elkaar wekelijks bij een vriendengroep die zestig jaar lang op maandag badminton speelde. Het ging de club daarbij meer om de gezelligheid dan om de sportieve prestaties. Beide mannen waren getrouwd en vader en opa, Van Dijk ook nog overgrootvader. Bram van Dijk en zijn vrouw Riet hadden een dochter en twee zoons, Henk en Trudi de Vries een zoon en drie dochters.
Een grote passie naast zijn werk was voor Bram van Dijk muziek. Hij speelde viool en richtte diverse strijkkwartetten op. Henk de Vries was vooral sportliefhebber, ook actief. Tien jaar geleden maakte hij met zijn vrouw een fietstocht naar Rome. Henk de Vries leed al enkele jaren aan uitgezaaide prostaatkanker. Het ziekbed van Bram van Dijk was veel korter. Hij hoorde een week voor zijn overlijden dat hij longkanker had.
Beide empathische artsen waren hun familie zeer dierbaar en waren geliefd bij hun voormalige patiënten en collega’s.