Warner Prevoo (1963 – 2023)

afscheid / “Warner sprak met ‘zijn’ patiënten als met familie of vrienden: zorgzaam, toegankelijk, toegewijd en vooral eerlijk”

Beeld De Beeldredaktie/Peter Strelits

Op 21 juli overleed op 59-jarige leeftijd interventieradioloog Warner Prevoo. Hij schreef, toen hij zelf patiënt werd, het boek Echte dokters huilen ook. “Warner sprak met ‘zijn’ patiënten als met familie of vrienden: zorgzaam, toegankelijk, toegewijd en vooral eerlijk.”

“’Ik begrijp wat u bedoelt’ is een holle frase; je begrijpt er niets van”, zei Warner Prevoo tijdens een interview met Arts en Auto in 2019. Hij citeerde zijn eigen woorden uit zijn boek Echte dokters huilen ook. Het was zijn conclusie over een door artsen, inclusief hemzelf, dikwijls gebezigde uitspraak tegenover een patiënt.

Tot die mening was Prevoo gekomen nadat hij, die als interventieradioloog de gevreesde ziekte maar al te vaak bij anderen zag, na een hardnekkig ‘kuchje’ in 2015 zelf de diagnose longkanker stadium 4 kreeg. De zorgverlener werd zélf zorgvrager en schreef er samen met journalist Karin Overmars zijn boek over.

Slechts 51 jaar voor die fatale diagnose werd Warner Prevoo geboren in ­Rotterdam. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte vervolgens twee jaar als legerarts bij het Korps Mariniers. Na korte uitstapjes in anesthesie en heelkunde koos Prevoo uiteindelijk voor radiologie en studeerde daarvoor van 1997 tot 2002 in het VUmc. Als interventie­radioloog ging hij aan de slag in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL), waar hij zich richtte op oncologische interventies.

Prevoo besefte snel dat juist ook in zijn vak contact met patiënten belangrijk was. Hij nam als eerste in Nederland het initiatief voor een polikliniek interventie­radiologie, zodat hij zelf de patiënten kon voorbereiden op hun behandeling en hen kon informeren over het resultaat. Als voormalige collega’s benadrukken interventieradiologen en vrienden Mark Meier en Jan de Vries de betrokkenheid van Prevoo. “Warner sprak met ‘zijn’ patiënten als met familie of vrienden: zorgzaam, toegankelijk, toegewijd en vooral eerlijk.”

Als early adopter van nieuwe oncologische behandelingen en dankzij vele voordrachten en trainingen, oogstte ­Prevoo – ook internationaal – veel waardering. Daarnaast hield hij ervan studenten op te leiden en daarbij wilde hij, ook vóór zijn éigen ziekte al, een einde maken aan ‘aangeleerde’ empathie, waarbij de arts niet begrijpt of echt invoelt wat de patiënt meemaakt. In zijn boek schreef de patiënt Prevoo later dat je ‘als behandelaar bijvoorbeeld niet voelt hoe akelig een zogenaamde routi­nematige longbiopsie is of hoe moe een kankerpatiënt kan zijn’.

Nog belangrijker vond hij dat niet om de hete brij werd heen gedraaid

Nog belangrijker vond Prevoo duidelijkheid en eerlijkheid. ‘Er wordt te vaak om de hete brij heen gedraaid. Zolang je suggereert dat een nieuw medicijn nog een kansje biedt, hoef je het woord ‘dood’ niet uit te spreken.’

Door een slepend arbeidsconflict met het AvL werkte Prevoo tijdens zijn ziekte, kort in het OLVG en het Amstelland Ziekenhuis en tenslotte in het UMCU. Hij was ook daar de gewaardeerde, betrokken en gedreven interventieradioloog die hij altijd al was geweest.

Afgelopen zomer overleed Prevoo toch opeens nog snel na een achttal, aanvankelijk optimistische, behandeljaren. De authentieke man en dokter, die op velen een onvergetelijke indruk maakte, wordt zeer gemist.

Delen