Mevlüt Solak (1972-2020)

Op 21 oktober overleed, 48 jaar oud, Mevlüt Solak, huisarts en voormalig praktijkeigenaar van de Iepenhof in Woerden. Als puber al wilde hij arts worden en hoewel zijn route moeilijk was, slaagde hij glansrijk.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: privé

Als tweede kind in een gezin met vier jongens en een meisje groeide Mevlüt Solak op in de Turkse stad Konya. Toen de jongen in de onderbouw van de basisschool zat, vertrok het gezin naar Vlaardingen waar vader gastarbeider was. 

Sinds hij als kind een huisarts had moeten bezoeken, wilde Mevlüt ook dokter worden om ‘mensen beter te maken’. Hoewel hij weliswaar razendsnel Nederlands leerde, belandde Solak na de basisschool, door zijn aanvankelijke taalachterstand en daardoor slechte cijfers, op de LTS. Toen hij vroeg wat hij moest doen om dokter te worden, werd er gelachen en gezegd dat hij eerst maar achten moest halen. Dat deed Mevlüt. Hij werkte extra hard en kon na een jaar naar het VWO.  

Ook de studie geneeskunde, begin jaren negentig, kwam niet ‘vanzelf’. Hij werd uitgeloot in Rotterdam en ging daarom in België studeren. Dat brak hem na enige tijd op vanwege de kosten en het pendelen. Hij switchte naar economie aan de Erasmus Universiteit, maar bleef ondertussen meeloten voor geneeskunde. Toen Mevlüt na drie jaar eindelijk werd ingeloot, liet hij, ondanks dat hij nog maar een jaar hoefde, economie vallen om zijn droom te vervullen. 

‘Een mooie combinatie van bescheidenheid en gedrevenheid’

Na zijn studie werkte Solak enige jaren als waarnemer en op huisartsenposten in Den Haag en Woerden. In die laatste plaats stond hij vanaf 2007 samen met huisarts Wim Graafland aan het roer van MC Molenvliet. De heren kregen het plan om binnen Woerden te verhuizen naar een nieuwe locatie met meer mogelijkheden voor samenwerking met andere disciplines. Nadat Graafland in 2015 met pensioen ging, bouwde zijn ondernemende achterblijvende collega de plannen verder uit en in 2016 kon het gloednieuwe Medisch Centrum Iepenhof worden geopend. 

Dokter Solak was er de schakel tus-sen de verschillende disciplines. Die verbindende functie rol vervulde hij ook als voorzitter van de Huisartsengroep Woerden (HAGRO) waarbij hij diverse rollen vertolkte richting de gemeente en de medisch specialisten in het St. Antoniusziekenhuis. 

Mevlüt Solak wist veel patiënten aan zich te binden, hij was zeer geliefd. Hij stond bekend als ‘een betrokken arts die tijd voor je had en waar je je op je gemak voelde’. Volgens collega’s Marije den Hengst en Chris de Reus was Solak empathisch, zeer collegiaal, attent en humoristisch. “Mevlüt was een mooie combinatie van bescheidenheid en gedrevenheid.” De beide collega’s noemen hem een echte gezinsman. “Hij praatte graag over zijn vrouw en vier kinderen, hij was dol op hen.” Dochter Seher Solak: “Wij konden dag en nacht een beroep op hem doen, niets was hem te veel, hij stond altijd voor je klaar.”

Geen van allen kon vermoeden dat de dierbare familieman en arts, kort nadat hij dit jaar zijn succesvolle praktijk had ondergebracht bij Centric Health, door een aneurysma plots uit hun midden zou worden weggerukt. Mevlüt Solak wordt zeer gemist.

Delen